Testere kesimleri, betonda büzülme sebebi ile çatlamanın oluştuğu bölgeyi kontrol etme konusunda yardımcı olan kontrol derzleri meydana getirmek amacıyla kullanılır. Kesimler önceden belirlenen bir aralıkta ve ancak beton yeteri kadar dayanıma eriştikten sonra, fakat iç çatlama başlamadan önce gerçekleştirilmelidir. Bu sebeple, testere kesimlerinde zaman ayarlaması oldukça büyük bir öneme sahiptir. Kesim zamanının belirlenmesi, betonda kullanılan katkı maddelerinin ve agreganın çeşidi, hava sıcaklığı ve betonun karışık tasarımı gibi pek çok etkene bağlıdır.
Beton karışımına ve hava şartlarına ilaveten, betonun kesiminin ne zaman yapılacağının belirlenmesi, betonun sertliğine ve testere kesimini gerçekleştirmek amacıyla kullanılan kesme materyalinin çeşidine bağlıdır. Betonun çok erken kesilmesi dağılmasına sebep olmaktadır. Bu testere bıçağının agregayı bulunduğu bölgeden dışarı çekmesi ve kesim süresince dağınık, zayıflamış bir kenar bırakmasının oluşturduğu bir etkidir. Bu aynı zamanda elmas beton testere bıçaklarında aşınmaya sebep olmaktadır. Betonun çok geç kesilmesi, kürleme esnasında beton büzüştüğünden dolayı kontrolsüz çatlamalara sebep olabilmektedir.
Beton Kesimi Neden Yapılır?
Beton kesimi yapılmaya başlanmadan önce, kesim işleminin nerede yapılacağının belirlenmesi önemlidir. Testere kesimlerinin kolon hatlarının üstünde ya da ortasında yapılması önerilmektedir. Derzler, döşeme kalınlığının 24 ve 30 katı aralıklar ile yetiştirilecektir. Fakat bunun bir yapı mühendisinin onayını alması gerekmektedir. Derz aralığı, levhanın sahip olduğu donatı oranı ile bağlantılı olarak normalde 12-18 fit arasında değişiklik göstermektedir. Yüksek rötreli beton tercih ediliyorsa, kesim aralığının azaltılması arzu edilebilmektedir. Beton kesim işleminin nerede yapılacağının belirlenmesine yardımcı olan diğer etkenler şu şekilde sıralanabilir:
- Kare desenler meydana getirmeye çalışılmalı.
- Testere kesimleri devamlı olarak yapılmalı.
- Bir döşemeden ötekine devamlı çelik takviyesi bulunmayan bir alan seçilmeli.
- Daha ufak çatlaklara sahip olmak için, birkaç bağlantıya sahip olarak ve bunları muhafaza ederek maliyeti yükseltmekten daha iyidir.
- Sıcak hava şartlarında, daha büyük bir kare meydana getirme ve sonrasında iç derzlerin kesilmesi denenebilir. Bu işlemi gerçekleştirerek daha deniş alanlarda hızlı prizlenen beton çatlaklarını kontrol edeceksiniz.
Beton kesimlerinin düzgün bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için zaman ayarlaması iyi yapılmalıdır. Bunun yanı sıra beton kesiminin yapılacağı alanın doğru bir şekilde belirlenmesi de faydalı olmaktadır.