Betonda Kusma nedir? Ne Demektir? Betonda kusma olayı nedir? ya da betonda kusma olayı ile ilgili sorular sıkça sorulmaktadır. Bu yazımızda betonda kusma olayını ayrıntılı şekilde sizler için açıklıyoruz.
Taze betonun içerisinde yer alan serbest kalan suyun yüzeye çıkması olayına betonda kusma denilmektedir. Diğer bir ifade ile beton sıkıştırılınca, yüzey bölümünde bir araya gelen ince bir su tabakasıdır. Betonda kusma olayının, 1 tane faydalı etkisinin olmasının yanı sıra 2 tane de zararlı etkisi bulunmaktadır.
Taze beton dökümü yapılmasından hemen sonra yüzeyde bir araya gelen su, betonların kür edilmesine destek olmaktadır. Fakat fazla olan suyun bir miktarı betonarme demirleri ve iri agrega etrafında toparlanır. Çevrede bulunan bu su, beton içerisinde boşluk meydana getirir ve çimento hamurunun agregaya yapışmasını engeller. Beton içerisine plastikleştirici katkı ilave edilerek betonun su- çimento oranı azaltılır. Böylece kusmanın zararlı etkileri engellenebilir.
Betondaki su kusma olayının hızını etkileyen 2 esas faktör bulunmaktadır. Betonun doluluğu ve agrega granülometrisi bu faktörlerdendir. Agreganın granülometrisinde ne kadar az boşluk varsa betonun mukavemeti de maksimum seviyede olur. Ancak boşluk olmadığından dolayı kusma suyunun yukarı ulaşması güç olur ve su kusma hızı düşer.
Buharlaşma suyu yerine kusma suyu gelemediği takdirde betonlarda yüzey kuruması ve çatlaması meydana gelir. Hazır betonlarda granülometri doğru ayarlanırsa su kusma zorlaşır ve plastik rotre çatlakları artış gösterir.