Çimento, su ve agreganın uyumlu şartlar altında karıştırılması sonucunda oluşan betonlarda bazı durumlarda tozuma oluşabilmektedir. En önemli yapı malzemeleri arasındaki betonlarda tozuma birtakım unsurların etkisi ile meydana gelmektedir.
Betonların hazırlanması aşamasında gerekli görüldüğü durumlarda ek olarak mineral ve bazı kimyasal maddeler karışıma eklenmektedir. Bütün bileşenlerin uygun oranlarda karıştırıldığı durumlarda çimento ve su kendilerini yumuşak olmayan bir kütleye bağlamak için birbiri ile reaksiyona girerler. Reaksiyon sonrasında kaya gibi sert bir kütle olan betonu meydana getirirler.
Beton olması gereken şartlarda uzun süre yapısını muhafaza etme özelliği taşımaktadır. Ancak bunların yanı sıra, betonların uzun ömürlü olmasını etkileyen bazı problemler bulunmaktadır.
Betonlarda yaşanan tozuma gibi sorunlar, beton yüzeyindeki su oranının olması gerekenden fazla olduğu durumunda yaşanmaktadır. Yapısında bozulma yaşanan beton aşınma gibi durumlar karşısında direnç gösteremez. Direnç gösteremeyen betonların yüzeyinde tozuma yaşanır. Betonlarda yaşanan tozuma betonun ömrünü kısaltmaktadır.
Betonda Tozuma Nedenleri Nelerdir?
Betonda tozuma durumun oluşması için pek çok neden bulunmaktadır. Bitirme aşaması esnasında yağmurla karşı karşıya kalma ve kullanılan çimento oranının az olması tozuma nedenlerindendir. Bitirme sürecini kısaltmak için yüzey üzerine kuru çimento serpmek, uygun kürleme eksikliği ya da yüzeyde karbonlaşma meydana gelmesi de tozuma oluşmasına yol açmaktadır.
Beton yüzeyinde donma yaşanması ve kirli agrega tercihi de nedenlerden bazılarıdır. Bütün bu nedenlerin yanı sıra kapalı alanlardaki yetersiz havalandırma, terlemenin hızını kestiği için betonlarda tozlaşma yaşanmaktadır.
Yaşanabilecek beton tozumalarına karşı birtakım önlemler almak gerekmektedir. Mesela beton terlemesi sürerken üzerinde bitirmeye yönelik herhangi bir işlem uygulanmamalıdır. Yüzey tamamlama uygulamaları yapılırken yüzeye su dökülmemeli ya da su serpilmemelidir. Ayrıca beton yüzeyi elverişli olmayan çevre koşullarına karşı en iyi şekilde muhafaza edilmelidir. Bütün bunların yanı sıra betonun havalandırılması için olması gereken koşullar eksiksiz şekilde sağlanmalı ve soğuk iklimlerde beton sıcaklığı 10 derece olmalıdır. Son olarak beton yüzeyine olması gereken zamanda etkin bir şekilde kür uygulanmalıdır.