Betonun hammaddesi nedir sorusu sorulduğunda, hemen hemen herkesin zihninde bir şeyler belirmektedir. Ancak teknik yönden değerlendirmek gerekirse beton, çok kullanılan bir çeşit karışımdır. Bu karışım hazırlanırken bir takım ham maddeler kullanılmaktadır. Biz de bu yazımızda, temel bir yapı malzemesi olan betonun ham maddeleri ile ilgili bilinmesi gereken detayları paylaşacağız.
Beton, inşaatların temel malzemesidir. Beton inşaat genelinde kullanılan malzemeler arasında ilk sırada bulunmaktadır. Yapı sağlığı bakımından da son derece önemli bir faktör olan beton üretiminde farklı hammaddeler kullanılmaktadır. Betonların içerisinde bulunan maddelerin çeşidi ve kalitesi yapıların sağlamlığını etkilemektedir.
Çimento, agrega ve suyun yanında yardımcı birtakım kimyasal katkı ürünlerinin belirli bir üretim teknolojisi ile kullanılması sonucunda elde edilen homojen karışıma beton denilmektedir. Betonların içeriğinde bulunan agregalar, ince agrega ve kaba agrega olarak adlandırılmaktadır. Beton içerisindeki bu malzemeler genel olarak kum, kırma kum ve çakıldır. Belirtmiş olduğumuz tüm bu malzemelerle betonu oluşturmak için su ve uygun bir bağlayıcı ile birleşimi gerekmektedir. Beton üretiminde kullanılan bağlayıcı madde ise ağırlıklı olarak çimentodur. Çimento haricinde de kullanılan bağlayıcılar bulunmaktadır. Betonda bağlayıcı olarak çimento yerine asfalt ve polimer de kullanılmaktadır.
Beton üretimi esnasında kullanılan bağlayıcı, üretilen betona ismini vermektedir. Bu beton çeşitlerine örnek verilecek olursa, malzeme olarak Portland çimentosu kullanıldığında, Portland çimentolu beton olarak isimlendirilir. Ayrıca bağlayıcı olarak asfalt kullanılan betonlar asfalt çimentolu betonlar, polimerle bağlanan betonlar ise polimer beton olarak adlandırılmaktadır.
Üretilecek olan betonların özelliklerini geliştirebilmek adına üretim esnasında yahut dökümü öncesinde transmiksere az oranda katkı malzemeleri eklenmektedir. Betonlara ilave edilen katkı malzemeleri iki çeşittir. Bunlar kimyasal katkılar ve mineral katkılardır.
Su azaltıcılar, priz geciktiriciler, priz hızlandırıcılar, antifrizler, hava sürükleyici katkılar ve su geçirimsizlik katkılar kimyasal katkı maddeleridir.
Çimento gibi öğütülmüş olan toz halinde silolarda depolanmış olan cüruf, uçucu kül, silis dumanı ve taş unu gibi çeşitli malzemler ise mineral katkılardır.