Betonun su geçirmemesi için ne yapılır? Beton su geçirmez hale nasıl gelir? Betonun su geçirmemesi için ne yapmalı? Su geçirmez beton nasıl yapılır? Betonun su almaması için ne yapılmalı? soruları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.
Betonun su geçirmemesi için birbirinden farkı uygulamalar kullanılmaktadır. Betonun su geçirmemesi için su yalıtım malzemeleri sıklıkla tercih edilmektedir. Betonları su geçirimsiz duruma getirmek amacı ile su yalıtımı sağlayan akrilik ya da poliüretan içerikli malzemeler beton üzerine direk uygulanabilmektedir. Ayrıca su geçirmez çimento çeşitleri kullanılarak betonun su geçirmemesi sağlanabilmektedir.
Pürüzü olmayan ve suya dayanıklı beton yüzeyler için beton sızdırmazlık yöntemleri kullanılmalıdır. Çatı ya da teras tarzı, direk olarak suyu ve güneş ışığı alan yerlerde su yalıtımı sağlayan malzemeler kullanılmalıdır. Akrilik, poliüretan yahut poliürea içerikli materyaller kullanılarak beton alanlar suya karşı muhafaza edilmelidir.
Binaların ilk olarak zemininden başlayarak çatısına varana dek her noktadaki betonun su geçirmemesi sağlanmalıdır. Betonun su geçirmemesi için doğru malzemeler ile suyun içten ve dışarıdan yapıya girişi önlenerek, binalar su geçirimsiz hale dönüştürülmelidir.
Su geçirmez beton için kullanabileceğiniz su yalıtımı ürünleri, farklı yöntemlerle uygulanmaktadır. Geçirimsizlik sağlayacak ürünler beton üzerine uygulanabildiği gibi beton dökümü esnasında da kullanılabilir. Çimento ve su harcına ekleyerek katkı malzemesi gibi kullanabileceğiniz ürünlerle, su geçirimsiz betonlar üretebilirsiniz. İnşaat mertebesinde taze beton hazırlanırken karışım içerisine ilave edilecek olan su yalıtım materyalleri betonları su geçirmez kıvama getirmektedir. Beton içerisine eklenerek, betonu güçlü kılan ve su geçirmez yapan su yalıtım materyalleri arasından doğru ürünleri kullanarak su geçirmez betonlara sahip olabilirsiniz.
Betonun Su Almaması İçin Ne Yapılmalı?
Betonun su almaması için ilk olarak yapı inşaat halindeyken beton harcı içerisine su geçirmezliği sağlayan kimyasalların ilave edilmesi gerekir. Bu inşaat firmalarının uygulayacağı bir tedbirdir. Bundan dolayı, betonun su geçirmemesi için kimyasal kullanılmamış bir yapı için daha farklı çözümler uygulanmalıdır. Betona su geçirimsizliği kazandırmak için yapılan yalıtım uygulamaları yapısal ve yüzeysel önlemlerdir. Bina inşaatken kullanılan su geçirmez kimyasalı ürünleri ile alınan tedbirler yapısaldır. Beton yüzeylerine su yalıtım kimyasallarının uygulanması ile yüzeysel önlemlerdendir.
Betonun su geçirimsiz olmadığı durumlarda, beton su alır. Bu gibi durumlarda tesisat firmaları ile iletişime geçmek gerekmektedir. Firmalar kullandığı kamera ya da robotlarla betona suyun nereden sızdığını kolaylıkla bulmaktadır. Su kaçağı tespit edildikten sonra tesisat boruları kameralı aygıtlar sayesinde görüntülenir. Tıkanıklık, çökme, çatlak ya da kırık sorunlarına karşı gerekli olan tadilatlar yapılarak su kaçağı giderilerek, betonun su alması önlenir.