Bilgi

Çimentonun Çatlamaması İçin Ne Yapmalıyız?

Çimentonun Çatlamaması İçin Ne Yapmalıyız

Döşeme betonu döküldüğü zaman üst yüzeyinde mevcut olan su buharlaşmaya başlar. Buharlaşan su ise betonu terk ederek havaya karışır. Buharlaşan suyun yerine betonun içerisindeki su yukarı yani üst yüzeye doğru çıkar. Buharlaşma hızı şayet su kusma hızından daha yüksekse beton yüzeyinde kuruma başlar. Bu durum büzülme ve çatlama gibi istenmeyen durumların yaşanmasına yol açar.

Çimentonun çatlamasına engel olmak için bazı yöntemler uygulanabilir. Çatlama riskini minimuma indirmek için beton ıslatılmalıdır. Aslında ıslak bir kürlenme, betonun üst yüzeyi döküldükten sonra minimum 1 saat ıslak tutulan yerdir. Yapılan kürleme, nemin yeniden betona ilave edilmesine destek olur. Böylelikle buharlaşma ile su kayıpları daha da azalır.

Betonun kurumaması için dökülen su sürekli soğuk kalmalıdır. Bunun için su sürekli olarak akış halinde olmalıdır. Bundan dolayı ısınan suyun devamlı uzaklaştırılıp yerine soğuk suyun verilmesi sağlanmalıdır. Yapılan bu işlem devamlı olacağı için içten ısı meydana gelmez ve dışa doğru da bir basınç da olmaz. Böylelikle çatlamalar oluşmaz.

Çimentolu harçların karışım yüzdeleri ve kimyasal katkı maddeleri ile çözülebilen çatlak sorunu, uygulama yapılırken betonun katılaştığı an itibari ile yüzeyinin nemli tutulmasıyla engellenebilir. Yüzeyi ıslak ya da nemli tutan örtüler de serilerek çatlak oluşumu önlenebilir. Ancak serilen örtülere rutin aralıklarla su püskürtülmelidir.

Çimentonun çatlamaması için çok sıcak havalarda çimento siloları beyaz boyanmalıdır. Silolar strafor, alüminyum folyo ya da cam yünü ile kapatılarak ısınması engellenmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir