Çimento havada ve suda sertleşmektedir. Sertleştikten sonra su gibi etkenlere karşı dayanıklılık niteliği gösteren bağlayıcı maddelere çimento denilmektedir. Farklı bir ifade ile özellikle silisyum, kalsiyum, alüminyum ve demir oksitler bulunduran hammaddelerin sinterleşme sıcaklığına varana dek ortalama olarak 1350 ℃ pişirilmesi sonrasında çimento elde edilmektedir. Yarı mamul olan klinkerin, tek ya da daha çok katkı maddesi ilave ederek öğütülmesi sonrasında üretilen hidrolik bağlayıcı madde olarak da halk arasında yaygın şekilde bilinmektedir.
Çimento, kireçtaşı ve kil içeren orta derecede mukavemetli bir yapı malzemesidir. Kısacası çimentonun ham maddeleri arasında kireçtaşı ve kil bulunmaktadır.
Çimentonun ara maddesi olan klinker üretiminde birtakım materyaller kullanılmaktadır. Demir cevheri, boksit ve kum tarzı yardımcı materyal çeşitleri ilave olarak kullanılmaktadır. Kullanılan bu materyaller doğal olarak bulunduğu yerden ocak işletmesi yöntemi kullanılarak alınmaktadır. Farklı olan bu ürünler fabrika sahasında stoklanma, ön karıştırma ve değişik kırma uygulamalarına tabi tutularak malzeme ölçüşü küçültülmektedir.
Çimento Nasıl Üretilmektedir?
Çimento üretimi esnasında temel hammaddeler kullanılmaktadır. Bunlar kalker, kil ve marndır. Demir cevheri, demir talebini karşılamak için hammadde olarak, boksit ise alüminyum talebini karşılamak için hammadde olarak kullanılabilir.
Kullanılacak olan hammadde çeşitleri ocak bölgesinde taşıyıcı vasıtalara yüklenmektedir. Ocaktan getirilen malzemelerin ebatları tozsuzlaştırma ünitesi bulunan bir çeneli kırıcıda, 25×25 milimetrelik ölçülere indirilmektedir. Kırılımı yapılan hammaddeler türleri göre ayrıştırılarak stoklanır. Tozlar ise transfer yerlerindeki torbalı filtrelerle tekrar kazanılır. Kullanılacak hammaddeler değirmenlerde öğütülerek farin yani hammadde karışımı durumuna getirilir. Farin çimento hammaddelerinin özenle orantılanmış bir karışımıdır. Farinin temel bileşenleri ise kalsiyum oksit ve silisyum dioksittir.
Kalsiyum oksit genellikle kalker ya da marn gibi kalsiyum karbonat barındıran kayaçlar yardımı ile ortama girmektedir. Silisyum dioksitin kaynağıysa kildir. Bütün bunları farklı farin bileşenleri, alüminyum ve demir oksit takip etmektedir. Yapıda daha küçük oranlarda magnezyum ve alkali oksit tarzı diğer maddeler yer alabilir.
Çimento üretiminde kullanılan ana hammaddeler kireçtaşı, organik kireçtaşları, kimyasal kireçtaşları, klastik kireçtaşları, kil ve Marn’dır. Çimento sanayinde kullanılan katkı maddeleri ise Puzzolanik Maddeler, uçucu küller ve sülfatlardır.