Bilgi

Çürük Beton Nasıl Anlaşılır?

Çürük Beton Nasıl Anlaşılır
  • Gözle görülebilen çatlak oluşumları çürük betonun en açık belirtisidir. Çatlak oluşumunun farklı sebepleri bulunmaktadır. Yüzeysel çatlaklar, kürlenme uygulaması esnasında hızlı bir şekilde yüzey suyu kaybetmesinden kaynaklanmaktadır. Alt katmanın oturması plakanın ikiye kırılmasına sebep olabilir. Ağır yük ve darbeler sonucunda daha kolay fark edilen ya da daha sonra gözle görülebilen çatlak haline gelen mikro çatlakların oluşmasına yol açabilir.
  • Mikro çatlakların çıplak gözle görülmesi mümkün değildir. Bu çatlaklar mikron birimi ile ölçülmektedir. Mikro çatlaklar fazla yük, düşürülen yüklerin oluşturduğu etki ve deler, balyoz, çekiç gibi darbeli aletler, donma-çözülme ve çimento hidrasyonu esnasında ortaya çıkan sıcaklık farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Mikro çatlak oluşumları, yüzeye yakın bir ağ meydana getirdiklerinde ufalanma oluşur. Çürük beton daha sonraki zamanlarda dökülerek agregayı ortaya çıkarır.
  • Yüzeyin rüzgâr sebebi ile erken sürede kuruması, yüzeyi aşırı derecede hızlı yapıştıran fazla yapışkan bir karışım ya da betona söz gelimi mala ile yeterli düzeyde olmayan bir son kat uygulanması sebebi ile yüzeyin alt kısmına sıkışan hava kabarcıkları kabarıklığa sebep olur.
  • Pullanma, suyun beton içerisindeki gözenek ve kılcal damarlar içerisinde donmasından dolayı oluşmaktadır. Genişleyen buzun hidrolik basıncı betonun çekme dayanıklılığını aşarsa harç pul şeklinde yüzeyden koparak agregayı ortaya çıkarmaktadır.
  • Kavlama, pullanmaya benzeyen bir durumdur. Fakat genişleme beton içerisinde daha derinlerde meydana gelerek yüzeyin daha geniş parçalara ayrılmasına sebep olur. Yangın sebepleri arasında betonarme demirinin karbonlaşmaya bağlı korozyonu, su buharının şiddetli bir şekilde genişlemesine sebep olan yoğun ısı, ideal inşa edilmemiş mafsallar ve çatlak bozunumu sayılabilir.
  • Katman ayrılması yüzeyin alt kısmında, son katmanın su ve hava betondan çıkmadan önce uygulanması halinde meydana gelen içi boş yatay bir düzlemdir. Trafik ya da ağır yük sebebi ile ufalandığı taktirde ayrılan katman kısmı plakadan ayrılarak agregayı ortaya çıkarır.

Yüzeyin göz ile incelenmesi en kötü hasarları, başka bir şekilde söylemek gerekirse çatlak, pullanma, kavlama ve ufalanmış katman ayrılmalarını açığa çıkarır fakat betonun çürüklük derecesi hemen fark edilmez.

Yapılması en basit olan işlem gözle görünür biçimde zayıf olan alanlara bir çekiçle vurulmasıdır. Vurulan çekiç sektiği taktirde betonun mukavemet seviyesinin iyi olduğu anlamına gelmektedir. Çekiç girintiler meydana getirir ve yüzeyde ufalanmaya sebep olursa betonun çürük olduğu anlaşılır. Çürük olan betonların sökülmesi gerekmektedir.

Betonun çürük olup olmadığının anlaşılmasında kullanılan yöntemlerden diğeri ise bir tornavidanın yüzeyde sürüklenmesidir. Parlak görünümlü beyaz bir iz bırakır ise beton sağlamdır. Kazıyarak toz meydana getirirse betonun çürük olduğu anlamına gelmektedir.

Yüzeyin alt kısmında hava, su ve nemlendirilmiş malzeme ceplerinin meydana geldiği durumlar basit bir şekilde tespit edilemez: Yüzey çekiç ve tornavida testini geçebilecek seviyede sağlam bir halde olabilir ama yapı bakımından çürüktür. Betona vurulduğu sırada çıkan sesi işitmek farklı yoğunlukta olan bölgeleri ortaya çıkarır. Büyük yüzeylerde bu oyuklar yüzeyde bir zincir sürüklenerek ya da yüzeyi bir dizi zincir ile kamçılayan ekipman kullanılarak belirlenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir