Bilgi

Dinamik Silindirler ve Çeşitleri Nelerdir?

vibrasyonlu silindir

Dinamik silindirler, statik silindirlerden değişik olarak hem statik yükler hem de dinamik kuvvetler etkisi ile altında bulunan zemin malzemesini sıkıştırma işlemi yaparlar.

Kompaksiyon Makinalarından dinamik silindirler;

* Vibrasyonlu silindirler

* Plakalı vibratörler

* Dahili vibratörler

* Elle çekilir vibrasyonlu silindirler olmak üzere 4 çeşittir.

Vibrasyonlu silindir, pnömatik silindirlerin dışındaki bütün silindirlere vibrasyon yani titreşim etkisi edindirilerek bütün sıkıştırma işlerinde efektif biçimde uygulanabilir. Titreşimli silindirlerin meydana çıkardığı titreşimler zeminin partiküllerine iletilerek, onların yoğunluğunu artırıcı yönde tesir eder. Bu tesiri statik silindirlerle yakalamak için daha ağır statik yüklü silindirler gerekmektedir. Bunların yanı sıra zemin daneleri arasındaki sürtünme kuvveti düşmekte ve daha büyük derinliklerde zemin daneleri daha sıkı bir biçimde yeniden oturacaktır.

Vibrasyonlu silindir makineleri özellik olarak az kohezyonlu zemin bulunduran granüler zeminlerde, özellikle kumlu zeminlerde çok etkilidirler. Ancak sade ince daneli ya da sade kaba daneli zeminler için elverişsizdir. Ayrıca ince daneli zeminlerde iç stabiliteyi bozarak kötü tesir yapmaktadırlar.

Elle Çekilir Vibrasyonlu Silindirler

Elle çekilir vibrasyonlu silindirler, tek tamburlu cins daha taşınabilirdir ve çok küçük tamir işlerinde daha fazla tercih edilmektedir. Dolgu, granüler, kohesiv ve karışık toprak yapıları 30 cm katman kalınlığı kadar yahut kanal dolgusu, zemin ve kaldırım uygulamalarında ise daha kalın katmanlar için tercih edilir. Yol onarım, ek yama, park alanları asfalt uygulamaları gibi yerlerde su püskürtmeli elle çekilir silindirlerin kullanması başarılı neticeler verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir