Frezeleme işlemi, kesme hareketi takımın kendi çevresinde dönmesi ve parçanın ilerleme hareketi yapması ile yapılan bir uygulamadır. Frezeleme, takım etrafındaki dişler yardımı ile gerçekleştirilmektedir. Frezeler uygulama tekniği açısından çevresel ve alın olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Çevresel frezeleme uygulamasında talaş, takım etrafında yer alan dişlerin, alın frezeleme uygulamasında ise takımın alın yüzeyinde bulunan dişler tarafından kaldırılır. Frezelerin adlandırılması bağlandığı mile göre yapılmaktadır. Milin yer aldığı konumu yatay olan frezeler; yatay freze, dikey konumlu frezeler ise dikey freze olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca hem dikey hem de yatay çalışan frezeler üniversal tezgâh olarak adlandırılmaktadır.
Freze takımı çeşitleri hız çeliği kullanılarak yapılmış olan yekpare ve sert metalden üretilmiş uca sahiptirler. Yekpare takımlarda değişiklik yapılmazken, uçlu frezelerde değişiklik yapılabilir. Frezelerde önemli olan bir hususta dişlerin sayısıdır. Diş sayısının seçimi ürüne göre yapılmaktadır. Yumuşak ürünlerde büyük talaş kaldırılır ve diş sayısının az ayrıca dişlerin arasındaki boşluğun fazla olması gerekmektedir. Sert ürünlerde ise diş sayısının fazla olması ve dişlerin arasında bulunan boşluğun az olması gerekmektedir.
Freze alınırken dikkatli olunması gereken ilk nokta makinenin gücüdür. Bunun sebebi ise ne kadar güçlü makine alınır ise ürün kesilirken ki kullanımı da o derece kolay olmaktadır. Dikkat edilmesi gerekli olan diğer bir konu ise makinenin devir hızıdır. Devir hızı seviyesi yüksek olan makineler, plastik, tahta ve alüminyum materyalleri daha kolay bir biçimde kesebilmektedir.
Freze (Metal İşleme) Dikkat Edilmesi Gerekenler
Freze işlemi yapılırken dar iş elbisesi giyilmeli ve kolları içeri doğru katlanmalıdır.
Tezgah koruyucuları eksiksiz ve doğru bir şekilde ayarlanmalıdır.
Gözleri talaş fırlamalarına karşı muhafaza edebilmek için kesinlikle gözlük takılmalıdır.
Tezgah üzerine yeni bir iş eklemesi yapılırken ya da iş değiştirirken tezgâhı durdurmak gerekmektedir.
Hareketsiz freze tezgahlarına dikkat etmek gerekmektedir. Aletlerin uç kısımları keskindir.
Tezgah temizliği yapmak için fırça ya da ufak süpürgeler kullanılmalıdır.
Tezgah aydınlatma armatörünün ufak gerilimli olması konusunda dikkatli olunmalıdır.
Tezgahın topraklanmış olması konusunda önemle dikkatli olunmalıdır.
Ahşap ızgaranın üzerinde çalışma sağlanmalıdır.