Freze 20. yüzyılın başlarında icat edilmiş, endüstriyel talaşlı imalatta kullanım yapılan bir çeşit takım tezgahıdır. Freze tezgahlarının çalışma prensibi, kendi ekseni etrafında dönen bir kesici takım vasıtası ile iş parçasından talaş kaldırarak şekillendirme, delme, yüzey işleme, azdırma, gibi işlemleri gerçekleştiren makinalardır. Günümüzde genellikle metallerden imalat yapılan her sektörde freze tezgahları görmek mümkündür. Gelişen teknoloji sayesinde artık frezelerle, bilgisayarlar ve özel bilgisayar programları yardımı ile tamamen otomatik şekilde imalat yapılabilmektedir.
Frezeleme Ne Demektir?
Frezeleme, kesme hareketli takımın kendi çevresinde dönmesi ve parçanın ilerleme hareketi yapması ile gerçekleşen bir uygulamadır. Frezeleme, takım etrafındaki dişler yardımı ile gerçekleşir. Freze tezgahları işleme yöntemi bakımından çevresel ve alın olmak üzere iki çeşittir.
Çevresel frezelemede talaş, takımın etrafında yer alan dişlerin, alın frezelemede ise takımın alın kısmındaki dişler tarafından kaldırılır. Frezeler takımın bağlandığı mile göre isimlendirilmektedir. Milin konumu yatay olan frezeler, yatay freze, dikey olana ise dikey freze denilmektedir. Bunların yanı sıra hem yatay hem de dikey çalışan frezelere Universal tezgah ismi verilmektedir.
Freze tezgahları hız çeliğinden üretilmiş yekpare ve sert metalden yapılan uçlu olabilirler. Yekpare freze tezgahları değiştirilemezken, uçlu frezeler değiştirilebilir. Freze tezgahlarındaki önemli bir diğer konu ise diş sayısıdır. Diş sayısı materyale göre seçilir. Yumuşak materyallerde büyük talaş kaldırılır ve diş sayısının az dişler arası boşluğun fazla olması gerekmektedir. Sert materyallerde ise diş sayısı fazla ve dişler arası boşluğun az olması gereklidir.
İhtiyaç duyduğunuz Freze Tezgahları için kategorimizi inceleyebilir veya bizlerle iletişime geçebilirsin.