Freze, kesme hareketi takımın kendi çevresinde dönmesi ve parçanın ilerleme hareketi gerçekleştirmesi ile uygulanan bir işlemdir. Frezeleme, takım etrafındaki dişler desteği ile gerçekleşmektedir. Frezeler işleme uygulama yönünden çevresel ve alın olmak üzere ikiye türlü olmaktadır.
Çevresel frezelemede talaş, takımın etrafında yer alan dişlerin, alın frezelemede ise takımın alın Kısımındaki dişler tarafından kaldırılır. Frezeler takımın bağlandığı mile göre isim verilmektedir. Milin bağlanımı yatay olan frezelere yatay freze, dikey olana ise dikey freze denmektedir. Bunun yanı sıra hem yatay, hem de dikey işlem gören frezelere Universal tezgah ismi verilmektedir.
Freze tezgahları hız çeliğinden üretilmiş yekpare ve sert metalden üretilmiş uçlu olabilmektedir. Yekpare takımlar da değiştirme yapılamazken, uçlu frezeler de değiştirme yapılabilir. Frezelerdeki önemli olan diğer bir konu ise diş adedidir. Diş adeti malzemeye göre seçilmektedir. Sert olmayan malzemelerde büyük talaş kaldırılır ve diş adetinin az dişler arası aralığın büyük olması gerekir. Sert malzemelerde ise diş adeti yüksek ve dişler arası aralığın küçük olması gerekir.
Freze Tezgah Çeşitleri Nelerdir?
Değişik tip ve ölçülerde birçok freze tezgahları olsa da bunların bir çoğu birbirine benzemektedir. Sütunlu ve konsollu frezeler sıklıkla okul ve endüstri atölyelerinde kullanılmaktadır. Sütunlu ve konsollu adlandırılmasının nedeni, fener milinin bir sütun içine yerleştirilmesidir.
Freze tezgahları yapılarına göre 4 grupta bulunmaktadır.
- Sütunlu ve konsollu tür freze tezgahları
- Yatay freze tezgahı
- Düşey freze tezgahı
- Üniversal freze tezgahı
- İmalat ve gövde tipi freze tezgahları
- Planya tipi freze tezgahları
- Özel freze tezgahları
- Kopya freze tezgahları
- Elektronik ve hidrolik kumandalı freze tezgahları