F4 Kalıpçı Freze Makinesi



F4 PRO Kalıpçı Freze Makinesi



F6 Kalıpçı Freze Makinesi



FM16V Masa Üstü Freze Makinesi



FM20V Masa Üstü Freze Makinesi



FM20VL Masa Üstü Freze Makinesi



FR4 Üniversal Kalıpçı Freze Makinesi



FR5 PRO Üniversal Kalıpçı Freze Makinesi



FR6 SERVO Üniversal Kalıpçı Freze Makinesi



Freze nedir?
Freze 19. yüzyılın sonlarında icat edilmiş, endüstriyel talaşlı imalatta kullanılan bir çeşit takım tezgâhıdır. Frezelerin çalışma prensibi, kendi ekseni çevresinde dönen bir kesici takım vasıtasıyla iş parçasından talaş kaldırarak şekillendirme (delme, yüzey işleme, azdırma, vb.) yapan makinelerdir. Günümüzde özellikle metallerden imalat yapılan her firmada freze görmek mümkündür. Yeni teknolojiler sayesinde artık frezelerle, bilgisayarlar ve özel bilgisayar programları (CAD-CAM) yardımıyla tamamen otomatik olarak imalat yapılabilmektedir.
Frezeleme nedir?
Frezeleme kesme hareketi takımın kendi etrafında dönmesi ve parçanın ilerleme hareketi yapması ile gerçekleşen bir işlemdir. Frezeleme takım çevresindeki dişler yardımıyla gerçekleşir. Frezeler işleme yöntemi bakımından çevresel ve alın olmak üzere ikiye ayrılır.
Çevresel frezelemede talaş, takımın çevresinde bulunan dişlerin, alın frezelemede ise takımın alın yüzeyindeki dişler tarafından kaldırılır. Frezeler takımın bağlandığı mile göre adlandırılır. Milin konumu yatay olan frezeler; yatay freze, dikey olana; dikey freze denir. Ayrıca hem yatay, hem de dikey çalışan frezelere universal tezgah adı verilir.
Freze takımları hız çeliğinden yapılmış yekpare ve sert metalden yapılan uçlu olabilirler. Yekpare takımlar değiştirilemezken, uçlu frezeler değiştirilebilir. Frezelerdeki önemli bir konuda diş sayısıdır. Diş sayısı malzemeye göre seçilir. Yumuşak malzemelerde büyük talaş kaldırılır ve diş sayısının az dişler arası boşluğun fazla olması gerekir. Sert malzemelerde ise diş sayısı fazla ve dişler arası boşluğun az olması gerekir.
Freze Tezgahları Nedir?
Üzerinde birçok kesici ağız bulunan çakı ile genellikle doğrusal ilerleme hareketi yaparak iş parçalarından talaş kaldırma işlemi yapan makinelere freze tezgahı denir.
Freze tezgâhları; düz ve açılı yüzeylerin işlenmesi, kanal açma, düz ve dairesel olarak bölüntüler yapma(dişli çark açma) vb. amaçlar için kullanılır.
Freze Tezgahı Ne iş Yapar?
Kesme hareketi takımın kendi etrafında dönmesi ile parçanın gidiş hareketi yapması ile oluşan işleme Frezeleme ismi verilmektedir. Frezeleme, takım çevresindeki dişler yardımı ile oluşmaktadır. Frezeleme, uygulama bakımından çevresel ve alın olmak üzere iki çeşit olarak uygulanmaktadır. Farklı türler de ve ölçülerde pek çok freze tezgahları olsa da bunların çoğu birbirine benzemektedir.
Okul ve endüstri atölyelerinde tercih edilen freze tezgahı Sütunlu ve konsolludur. Sütunlu ve konsollu kullanım yapılmasını sebebi ise, fener milinin bir sütun içine bırakılmasından tercih ediyor olmasındandır.
Freze tezgahlarını yapılarına göre dört farklı çeşittir. Bunlar;
* Sütunlu ve konsollu tip freze tezgahları
– Yatay freze tezgahı
– Düşey freze tezgahı
– Üniversal freze tezgahı
* İmalat ve gövde tipi freze tezgahları
* Planya tipi freze tezgahları
* Özel freze tezgahları
– Kopya freze tezgahları
– Elektronik ve hidrolik kumandalı freze tezgahları
Freze Tezgahının Çeşitleri Nelerdir?
Masa Üstü Freze Tezgahı
Bu tezgâhlarda frezelerin bağlandığı mil ekseni tezgâh tablasına dik konumdadır. Freze çakısının ekseni dik durumda olmak üzere parçalar işlenebildiği gibi, başlık istenilen herhangi bir açıya döndürülerek işlemek mümkündür. Bu tezgâhların tablası sabit eksen doğrultusunda olup sağa ve sola döndürülerek açı vermek mümkün değildir.
Üniversal freze Tezgahı
Tezgâh tablasını freze miline göre 45° dereceye kadar sağa ve sola döndürmek mümkündür. Dolayısıyla çeşitli Helis Kanalları istenilen yönde el ile veya otomatik ilerleme yardımı ile işlemek, tezgâhın en önemli özelliklerindedir. Ayrıca Divizör, Punta, Dik ve Üniversal Başlıklar, Vargel başlığı v.b. (ve benzeri) yardımcı parçaları ile tezgâh donatıldığında bütündüzlem yüzeyler, çeşitli kanallar, delikler ve delik içindeki işlem gerektiren kısımlar, eğik yüzeylerle. Yatay ve Düşey frezenin işlemlerinin tamamını veya bir kısmını frezelemek mümkündür.
Kalıpçı Freze Tezgahı
Kalıpçı frezelerinin diğer frezelerden farkı, talaş kaldırma işlemini “Mastar” adı verilen şablona göre yapmasıdır. Dolayısı ile yapılacak işin, belirli bir oran dahilin de küçültülerek ucuz malzemeden mastarı veya şablonu hazırlanır. Hazırlanan mastar veya şablon kalıbını tezgâh tablasında özel bir “ İzleyici Uç” veya “ Elektronik Göz” denilen uçla izlenerek kopya edilmesidir. Tezgâhın yapısında izleyici uç, pim veya benzeri araçla, yapılacak iş parçası ve şablon birbirine uygun konumda tablaya bağlanmışlardır. Pim ve freze çakısı tezgâhın iki ayrı miline tespit edilmişlerdir.
Burada freze çakısı, pimin mastar veya şablon üzerinde izlediği doğrusal ve eğrisel yolların benzerini kopya ederek, aynısını iş parçası üzerinde, işleyerek çıkarır. Endüstride kalıp yapımında, küçük ve şekli düzgün olmayan çeşitli işleri imalâtı için özellikle bu tezgâhlardan yararlanılır.
Cnc Freze Tezgahı
Bu tezgâhlar, veri işleme ve değerlendirme kabiliyetine sahip gelişmiş tezgahlardır. Parça tezgaha bağlanır ve parçanın referans noktaları prob denilen hassas bir alıcı uç vasıtasıyla tezgaha tanımlanır. (parça sıfırlama) Böylece tezgah işlenecek parçanın ham ebadını ve tezgahtaki konumunu anlamış olur. Ardından parçayı işlemek için önceden hazırlanmış program, veri giriş ekranından (kontrol paneli), ya da hafıza kartı, RS232 ara kablosu gibi yöntemlerle tezgaha girilir. Tezgah girilen programı yorumlayarak (hangi kesici takımı, hangi sırayla, hangi hızda nereye ve ne zaman göndereceği gibi) ve girilen programdaki görevleri eksiksiz uygulayarak parçayı işler. Cnc freze tezgahları, dik işlem tezgahları diye de bilinirler. Hareket doğrultusu kabiliyetlerinin gelişmişliğine göre 3 eksenli, 5 eksenli 7 eksenli gibi tipleri vardır.
Freze Tezgah Makinesi fiyatları nedir?
Sitemizde satışını yapmış olduğumuz freze tezgah modellerine rastlayabilirsiniz. Bu bağlamda bir incelemede bulunduğunuzda en ucuz freze tezgahı kullanım alanları değiştikçe tabi ki de teknik özellikleri hesaba katıldığında kaliteli freze tezgahlarının fiyatları artış göstermektedir.
Yukarıda bahsedilen detaylar konular göz önünde bulundurularak sitemizde ufak bir inceleme yaparak size uygun olan freze makinesini belirleyebilir ya da bizi arayarak detaylı teknik bilgilendirmesinden sonra işinize en uygun masa üstü freze makinesini belirleyebiliriz.