Bilgi

Gece Beton Dökülür Mü?

Gece Beton Dökülür Mü

Beton dökümü esnasında ortalama hava sıcaklığının art arda 3 gün süre ile 30 derecenin üzerinde olduğu zaman döküm için sıcak hava şartları meydana getirir. Yüksek hava sıcaklığı, hidratasyon hızının artırılmasına, kıvam kaybı seviyesinin yükselmesine, karışım suyu gereksinimlerinin artmasına, dayanım ve dayanıklılık seviyesinin düşmesine ve buharlaşmanın artmasıyla büyük hacim farklılaşmalarına sebep olduğundan, bu vakaların olumsuz etkilerine karşın ideal önlemlerin alınması gerekmektedir.

Aşırı derecede sıcak, rüzgârlı ve kuru havalar için önlem alınmadığında beton için son derece olumsuz sonuçlar meydana gelir. Bu ortamların neticesinde meydana gelen eni ve yüksek buharlaşma yüzeylerde çatlamalara ve büzülmelere sebep olur. Beton yüzeylerinde terleme neticesinde meydana gelen suyun buharlaşma hızı abakla tespit edilebilir. 1 saatte, 1 metre kare yüzey alanından buharlaşan su oranı 0,500 kilogram değerini aşar ise yüzeyde çatlama ihtimali yüksek olmaktadır. Bu sebepten dolayı özel koruma uygulanması gerekmektedir.

Sıcak havalarda beton dökümü yapılırken şu şekilde önlemler alınabilir:

  • Hidratasyon ısısı düşük olan çimentoların kullanılması gerekmektedir. Erken priz alan çimentolardan uzak durulmalıdır. Çimentonun dozajı mümkün olduğunca düşük miktarlarda tutulmalıdır.
  • Agregalar mümkün olduğunca doğrudan güneş ışınlarından muhafaza edilmelidir. Bu sayede fazla ısınmasına engel olunur. Agrega ıslatılarak da soğuk hale getirilebilir.
  • Taze beton ısısına en büyük etkiyi karışım suyu yaptığından dolayı kullanımdan önce soğutulmalı ve sıcaklık etkisi ile ısınmasına engel olunacak önlemler alınmalıdır.
  • Karışım suyunu azaltıcı ve priz geciktirici kimyasal katkı maddeleri kullanılabilir.
  • Taze beton mümkün olduğu kadar kısa bir zaman içerisinde yerleştirilmeli, sıkıştırılmalı ve mastarlanmalıdır.
  • Beton dökümü eğer mümkünse hava sıcaklığının düşük olduğu gece saatlerinde yapılmalıdır.
  • Beton dökümü yapılmadan önce kalıp ve döküm yerinin etrafı düzgün bir şekilde ıslatılarak bölgede daha düşük sıcaklık ve nem oluşturulmalıdır.
  • Betonun yerleştirilmesinin hemen sonrasında yapılan ilk mastarlama işleminin neticesinde, beton yüzeyine ayakla basıldığı zaman 1-2 milimetre derinlikte iz bırakıldığında ikinci mastarlama yapılmalıdır.
  • İkinci mastarlamanın hemen sonrasında su kürüne başlamak gerekmektedir. En az 3 gün boyunca, aralıksız tüm beton yüzeyleri ıslak kalacak biçimde bol su ile sulanmalıdır. Beton dökümünden itibaren en az 14 gün süresince kurumasına imkân vermeden, yüzeyler nemli olacak biçimde su kürü yapılmaya devam edilmelidir. Kür suyunun ısısı beton ısısına kıyasla fazla düşük olmamalıdır. Bilhassa priz evresinde ve sonrasında beton ısısına olabildiği kadar yakın olmalıdır.
  • Kalıpsız yüzeylere su kürü işlemi devam ederken, kalıplı yüzeylerin unutulmaması, kalıpların da nemli tutulması gerekmektedir.
  • Su kaybı ve buharlaşmaya karşı yüzeyler geçirimsiz örtüler, plastik örtü ya da ıslak çuvallar ile örtülmeli beton güneşin ve rüzgârın doğrudan etkisinden muhafaza edilmelidir. Bilhassa çuvallar devamlı ıslak kalacak biçimde sulanmalıdır.

Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu zamanlarda bu koşullara dikkat etmek gerekmektedir. Eğer mümkünse beton döküm işlemi gece havanın serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir