Bilgi

Hazır Beton Dökümünde Nelere Dikkat Edilir?

Hazır Beton Dökümünde Nelere Dikkat Edilir

Hazır beton dökümü sonrasına yüksek performans elde etmek istiyorsanız, birtakım hususları göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Beton Dökümü Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Döküm yapılacak olan yer, hazır beton araçlarının çalışmasını engelleyecek araç, demir ve kum yığınlarından arındırılmalıdır. Elektrik, internet ve telefon telleri gibi bağlantı kabloları içinde ekstra önlem alınmalıdır. Rahat çalışma ortamı hazır beton dökümü için sağlanmalıdır. Transmikser gibi araçların çalışacağı zemin çökme ve kayma riskine karşı güvenli hale getirilmelidir.

* Eksik kalıp işleri bitirilmelidir. Kalıplar düz ve ışık sızdırmayacak formda aralıksız şekilde olmalıdır. Kalıp iskelesi çok sağlam olmalıdır.

Demir donatı işleri sonlandırılmalıdır. Donatı kontrolü tam olarak yapılmalıdır. Beton dökümünde oynamayacak şekilde bağlanmalıdır. Paspaylarına özen gösterilmelidir. Döküm anında bozulmaması için tüm tedbirler alınmalıdır.

Beton dökümü için azami sayıda ve özellikte ekip ve ekipman hazırlanmalıdır.

Beton dökümü sonrasında bakım yapılmalıdır. Su, hortum ve örtüler hazır bulundurulmalıdır.

Hazır Beton Dökümünde Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Bütün dökümü için gerekli hazırlıklar bittikten sonra, beton dökümü yapılabilmektedir. Beton dökümü ya da yerleştirilmesi esnasında göz önünde bulundurması gereken hususlar ise;

Hazır Betonun döküleceği yer ve yerleştirileceği yer aynı olmalıdır. Betonları bir yere döküp, çekme ya da aktararak yerleştirileceği yere taşımaktan uzak durulmalıdır. Betonlar döküldüğü alandan en fazla 3 metre ’ye varana kadar yayılmaktadır.

Betonu yatay tabakalar halinde dökmek gerekir. Hazır betonun döküleceği her bir tabakayı 15cm ile 30 cm kalınlıkta dökmek gerekir. Ancak döküm esnasında tabaka kalınlıkları her noktada aynı ve homojen olmalıdır.

Betonu serbest şekilde dökmek gerekir. Bu döküm en fazla 1,5 metre yüksekten yapılmalıdır. 1,5 metreden daha yüksekten hazır beton dökümü yapılacaksa gerekli tedbirler alınmalıdır.

* Betonun dökümü anında en önemli detay ayrıştırmama ve homojenliği korumak olmalıdır.

* Beton her zaman kalıba düşey olarak dik yönde dökülmelidir.

* Beton dökümü hız kesmeden sürekli olmalıdır. Soğuk derzlere imkan verilmemelidir. Bunu yapabilmek için döküm hızına dikkat edilmelidir. Döküm hızı çok iyi planlanmalı ve sonra döküm yapılmalıdır.

* Döküm yaparken kalıp ve donatılara fiziksel darbe yapılmamalıdır.

* Yerleştirme yaparken sıkıştırma ve yüzey sonlandırma uygulamaları düzenli bir periyot içinde devamlı olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir