İnşaat sektörü ile ilgili olan hemen hemen her birey bu sorunun cevabını bilmektedir. Yalın halde duran inşaat demirleri açık havada kaldığı takdirde yahut sıvı ile temas ettiğinde paslanma gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Örneğin yağmur veya kar suyuna maruz kalan inşaat demiri kısa zaman zarfında paslanır.
Su gibi sıvılar, inşat demirlerinde paslanmayı hızlandıran etkiye sahiptir. Paslanma gibi problemler inşaat demirlerinin çürümesine neden olmaktadır. Çünkü paslanma sürecinde inşaat demirleri özelliklerini yitirmeye başladıklarından çürüme de başlar. Bunun sonucunda paslanma safhası ilerledikçe, çürümede devam etmektedir.
Binaların yapımında kullanılan inşaat demirlerinde yaşanabilecek tehlike, pasa karşı koruma tedbirlerinin alınmamasıdır. Önlen alınmayan ve önemsenmeyen pas inşaat demirlerini çürütmektedir.
Yapıların iskeletini meydana getiren inşaat demirlerine, olması gereken ortam sağlanmadığı takdirde çürümektedir. İnşaat Demiri korozyona karşı, ne kadar iyi korunursa, yapılar ve binalar o kadar sağlam ve dayanıklı olur. Alınan tedbirler karşısında çürümeyen inşaat demirleri sayesinde yapılar korunmuş olur. Yapıların ve binaların ömrünü uzatmak için inşaat demirlerini pasa karşı korumak gerekmektedir.
İnşaat Demiri Nasıl Paslanır?
Su ve havanın birleşmesi ile meydana gelen demir ve oksijen bileşiklerine pas denilmektedir. İnşaat demirlerinin su ya da hava ile temaslaşması sonucunda zaman içerisinde paslanma gözlemlenmektedir. Su ve havada oksijen mevcuttur.
Hava ile temas sonucunda paslanma biraz daha geç yaşanmaktadır. Ancak su ile temasta paslanma olayı daha hızlıdır. Bunun nedeni ise su içinde mevcut olan oksijenin hava içerisinde yer alan oksijenden çok daha fazla olmasından dolayıdır. Bunların yanı sıra bazı durumlarda havadaki nem oranının yüksek olması paslanmanın hızını artırmaktadır. Paslanmanın hızlı olduğu bu durum, çürümeyi de hızlandırmaktadır.
Demir bileşenleri ile oksijen bileşenlerinin girdiği tepkime sonrasında meydana oksitlenme gelmektedir. Oksitlenme sonrasında pas oluşmaktadır. Meydana gelen pas engellenmediği takdirde, bir süre sonra paslanma çoğalır. Paslanma inşaat demirinin çürümesine ve kullanılamaz duruma gelmesini sağlar. İnşaat demirlerindeki çürüme sonrasında demirler işlevlerini yitirmektedir.