İstifleme makinalarının diğer bir adı palet istifleme makinası olarak da geçmektedir. İstif makinaları yaya gücü ya da elektrik gücü ile çalışmaktadır. Çalışma ve kullanım biçimlerine göre; manuel istif makinası, yarı akülü istif makinası, reachtruck, transpalet, stacker ve denge ayaksız istif makinası olmak üzere altı çeşit istif makinası bulunmaktadır. İstifleme makinaları, endüstriyel makinalar arasında yer almaktadır. İnsan gücü ile taşınamayacak ağır yüklerin bir noktadan başka bir noktaya taşınması için kullanılmaktadır. Taşınacak olan yükün, araç, raf veya depo alanlarına aktarımı istif makinaları ile gerçekleştirilir. Deniş manevra niteliği ile yatay-dikey ve öteki yönlere doğru sistematik bir şekilde çalışmaktadır. Geniş hareket kapasitesi sayesinde istif makinalarının kullanımı rahat bir şekilde yapılmaktadır. İstifleme makinaları ile yapılan uygulama yükleme, kaldırma ve istifleme sırası ile gerçekleşmektedir. Ticarete konu olan ürünlerin taşınması, depolama gibi uygulamalar istif makinaları ile kolaylıkla gerçekleştirilmektedir.
Bu makinaların kullanımı için kişilerin özel bir ehliyete sahip olması gerekmektedir. Bu konu hakkındaki mevzuatlar çerçevesinde belirlenen kanun hükümleri gereğince, istif makinalarını ehliyetsiz kullanan kişiler suçlu sayılacaktır. Bu makinalar çoğunlukla trafiğe kapalı olacak biçimde kullanılmaktadır. Ancak bazı durumlarda taşıma işleminin trafiğe açık alanlarda yapılması gerekebilir. Eğer böyle bir durum meydana gelirse G sınıfı yetki ve istif makinası ehliyeti bulundurulması gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılmış olan operatör kurslarından bu belge alınabilmektedir.
İstifleme Makinası Nerelerde Kullanılır?
Kaldırma, elleçleme ve palet işlevlerinin problemsiz uygulanması sebepleri ile kullanılabilmektedirler. Yüklerin en güvenli ve en hızlı şekilde taşınmasına imkan sağlanmaktadır. İstif makinaları çeşitli alanlarda kullanılabilecek şekilde bir tasarıma sahiptir. Genel olarak endüstri piyasasında kullanılmaktadırlar. İstif makinalarının kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Gıda sektörü,
- Tekstil sektörü,
- İhracat ve ithalat şirketleri,
- Sanayi sektörü,
- Dokuma ve işleme,
- Farklı türdeki işletme depoları,
- İnşaat sektörü
İstif Makinası Türleri Nelerdir?
- Manuel İstif Makinası
Manuel istifleme makinaları el gücü ile itilerek ya da çekilerek hareket ettirilmektedir. Bu makinaların çalışma esnasında herhangi bir elektrik gücü bulunmamaktadır. Ekonomik açıdan en uygun olan makine türüdür.
- Yarı Akülü İstif Makinası
Bu makinelerde kaldırma ve yükleme işlemi elektrikle yapılmaktadır. Ancak makinanın harekete geçebilmesi için insan gücü gerekmektedir. Kullanımı manuel istif makinaları ile kıyaslandığında daha kolaydır. Bunun sebebi ise kaldırmanın insan gücü ile değil elektrik gücü ile yapılmasıdır. Ancak manuel istif makinalarına göre daha maliyetlidir.
- Tam Akülü İstif Makinası
Harekete geçme ve kaldırma işleminin elektrik gücü ile yapıldığı makinalardır. Uygulama sırasında insan gücüne gerek kalmamaktadır. Ancak diğer makine türleri ile kıyaslandığında maliyet açısından en yüksek olan makine türüdür.