Jeneratör, benzin yahut mazot gibi sıvı yakıtların tüketimini yaparak mekanik enerjinin elektrik enerjisine dönüşmesini sağlamaktadır. Jeneratörler, elektrik alt yapısının olmadığı ya da çok fazla elektrik kesintisi yaşanan alanlarda elektrik enerjisi elde edilmesini sağlayan en önemli makinalar arasında ilk sırada yer almaktadır.
Sağladıkları avantajları sayesinde jeneratörler, elektriğe kesin olarak gereksinim duyulan soğutma tesislerinin, kasap ve market gibi bozulmaması gereken gıdaları stoklayan iş yerlerinin olmazsa olmaz cihazıdır. Jeneratörler, kesintisiz elektrik enerjisine gereksinim duyan teknoloji merkezlerinin yahut mağazaların, devamlı aydınlatılması gerekli alanları bulunan işletmelerin ve hatta evlerin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.
Jeneratör Çeşitleri Nelerdir?
Jeneratör çeşitleri kullanım yapılacağı alanlara, kullanacakları yakıt cinsi ve üretim yapacakları enerji miktarı gibi birçok parametreye göre imal edilmektedir. Yakıt olarak benzin tüketen benzinli jeneratör çeşitleri ile yakıt olarak mazot kullanan dizel jeneratör çeşitleri en çok talep gören modeller arasında yer almaktadır. Bu iki temel çeşidin yanı sıra akülü jeneratör çeşitleri de bulunmaktadır. Jeneratörler, çalıştırılma biçimlerine göre de ipli jeneratör ve marşlı jeneratör olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Jeneratörler, ev ve iş yeri kullanımı haricinde çadırlarda ve kamp alanlarında da tercih edilmektedir. Bu gibi kullanıma uygun olacak biçimde imal edilen portatif jeneratör çeşitleri, minik ebatları ve uygun ağırlıkları ile araç içerisinde rahatça taşınmaktadır. Ayrıca taşıma kolları yahut tutamaçları ile elle rahat taşınabilme olanağı sunmaktadır.
Çanta jeneratör şeklinde ifade edilen portatif jeneratör çeşitleri güçlü yapıları sayesinde uzun süreler elektrik enerjisi elde edilmesini sağlayarak kamp gecelerinin daha lüks ve aydınlık olmasını sağlıyor.