Kaynak denildiğinde sadece parça birleşimi akla gelse de aslında farklı kaynak çeşitleri bulunmaktadır. Bu kaynak çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Örtülü Elektrot Ark Kaynağı
- Özlü Telle Ark Kaynağı
- Gaz Altı Kaynağı
- TIG Kaynağı
- Elektrik Direnç Kaynağı
- Oksi-Aselitan Kaynağı
Örtülü Elektrot Ark Kaynağı
Örtülü elektrot ark kaynağının uygulaması el ile yapılmaktadır. Bu uygulama hem açık hem de kapalı mekanlarda yapılabilmektedir. Birleşimi yapılacak olan malzemelerin birleşme noktalarında verilen yüksek ısı sayesinde oluşturulan ark yardımıyla birleştirme uygulaması yapılmaktadır. Bu ark oluşturma uygulamasını yapabilmek için elektrotlardan faydalanılmaktadır. Metal malzemelerin birleştirilmesi için en sık kullanılan yöntemdir. Sıkça tercih edilen bir yöntem olmasında uygulanmasının kolay olması, dayanıklılığının yüksek seviyede olması gibi sebepler yer almaktadır.
Özlü Telle Ark Kaynağı
Özlü telle ark kaynağı ve örtülü telle ark kaynağı yöntemleri arasında uygulama bakımından büyük bir benzerlik bulunmaktadır. Bu yöntemin uygulanmasında da kaynak işleminin yapılabilmesi için elektrot kullanılmaktadır. Birleştirme işlemi yapılacak olan iki metal parçanın birleşim noktalarında meydana getirilen ark ile kaynak işlemi tamamlanmaktadır. Elektrotun içerisinde yer alan ısı yardımı ile ayrışmakta ve ortaya gazlar çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu gazlar birleşim noktasında korunmaktadır. Bu sayede sağlam bir kaynak elde edilmektedir.
Gaz Altı Kaynağı
İşlem sırasında kullanılmış olan elektrotun yanması sonucunda elde edilen ısı sayesinde parça birleşimini sağlayan bir kaynak yöntemidir. Bir taraftan ısı yardımı ile eriyerek tüketen elektrot, diğer bir taraftan parçaların birleşimi için ihtiyaç duyulan metali üretmektedir.
TIG Kaynağı
TIG kaynağı, kaynak çeşitleri arasında önemli bir tür olmaktadır. Birleşim uygulaması için ihtiyaç duyulan ısı bir elektrottan elde edilmektedir. Fakat bu uygulamada kullanılan elektrotlar, tükenen klasik elektrotlara benzememektedir. Tungsten elektrot olarak adlandırılan bu elektrot türü sayesinde hem sürekli elektrot değişimi yapılmasına gerek kalmamakta hem de daha sağlam kaynak yapılabilmektedir.
Elektrik Direnç Kaynağı
Bir elektrik akımının yardımı ile metal parçalar ısıtılarak birleştirilmekte veya bağlantı noktasında metal eritilerek kaynak yapılmaktadır. Elektrik direnç kaynağı genel olarak otomobil gövde montajında ya da paslanmaz çelik boru imalatında kullanılmaktadır.
Elektrik direnç kaynağı, kaynak işleminin geometrik biçimde veya basıncı uygulama tekniğine göre de çeşitlendirilebilir. Dikiş kaynağı, nokta kaynağı, projeksiyon kaynağı ve flaş kaynağını örnek verebiliriz.
Oksi-Aselitan Kaynağı
Oksijen ve aselitanın yanması neticesinde ortaya çıkan bir gaz kaynağıdır. Oksi-aselitan kaynağı 1903’te Fransız mühendis olan Edmond Fouche ve Charles Picard tarafından tasarlanmıştır. Bu kaynak türünde oksijen ve yakıt gazları yardımı ile metalleri kesmek veya kaynak yapmak için oksi-aselitan kullanılmaktadır.