Bilgi

Kaynak Elektrodu Çeşitleri Nelerdir?

Kaynak Elektrodu Çeşitleri Nelerdir

Gündelik yaşamın her anında yardımcımız olan makine çeşitleri, yapılması gereken bir işin gerçekleştirilmesinde ya da fiziksel bir aktivitenin yapılmasında sıklıkla kullanılmaktadır. Kullanım alanı yaygınlık gösteren makineler insan yükünü fazlası ile azaltmaktadır.

Elektrot, fiziğin en önemli dalları arasında yer almaktadır. Elektrot yalnızca bir konu olmamakla beraber aynı zamanda gündelik hayatta da pek çok değişik iş alanında değerlendirilmektedir. Bu yazımızda Elektrotlar ve Kaynak Elektrodu Çeşitleri Nelerdir? gibi sorulan sorular hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Yapılar arasında iyi iletken parça olarak da bildiğimiz elektrot, ayrıca bir ölçüm biçimi olarak da bilinmektedir. Yapılacak ölçüm amaca uygun biçimde hazırlanmaktadır. Daha sonrasında imalatı gerçekleştirilir ve belirli alanlarda kullanımı yapılır.

Amacına ve tasarım ile birlikte kullanıma uygun olarak, pek çok farklı kaynak elektrot çeşidi mevcuttur. Özel üretim ile birlikte farklı yapılarda bulunan elektrot modelleri de bulunmaktadır. Sıklıkla kullanılan Kaynak Elektrodu Çeşitleri ise;

  • Bazik Örtülü Kaynak Elektrodları
  • Demir dışı Metaller İçin Örtülü Kaynak Elektrodları
  • Demir Tozlu Örtülü Kaynak Elektrodları
  • Dökme Demirler İçin Örtülü Kaynak Elektrodları
  • Düşük Alaşımlı ve Yüksek Mukavemetli Çelikler İçin Örtülü Elektrodlar
  • Metal İşleme Elektodları
  • Paslanmaz ve Isıya Dayanıklı Çelikler İçin Örtülü Kaynak Elektrodları
  • Rutil Örtülü Kaynak Elektrodları
  • Selülozik Örtülü Kaynak Elektrodları
  • Sert dolgu Kaynağına uygum örtülü Kaynak Elektrodu

Yukarıda listelemiş olduğumuz gibi daha birbirinden farklı elektrot çeşidi bulunmaktadır. Elektrodların her biri kullanılacağı yere göre uygun şekillerde ele alınır ve hazırlanır. Böylelikle elektrik akım olanağı elde edilmektedir. Ayrıca alternatif durumlar için de ölçüm gerçekleştirilebilir. Yukarıda isimlerini verdiğimi değişik kaynak elektrotları farklı alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır.

Elektrot Nedir?

Çok sayıda devrenin arka arkaya getirilmesi sonucunda oluşturulmuş, devreler arasındaki potansiyel farklılığı ölçmek için kullanılan sisteme elektrot ismi verilmektedir. Ayrıca elektrik akımını iletmeye destek olan yapı olarak da ifade edilebilir. Böylelikle bazen transfer olanağı sağladığı gibi bazen de ölçüm imkanı sunar.

Tanımını yapmış olduğumuz elektrotlar pek çok işe yaramaktadır. Elektrot genellikle elektrik akımı olanağı sunmaktadır. Bunun yanı sıra elektrik enerjisini ısı enerjisine çevirmektedir. Bu çevirim sureti sayesinde metali eritme hususunda fazlası ile etkilidir. Elektrotlar devirler arasında bulunan potansiyel farkı ölçmektedir. Ölçüm işlemlerinde kullanılan bir yapı olarak da öne çıkmaktadır. Elektrolitin içerisine daldırılan çubuklar aracılığı ile kullanılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.