Bilgi

Malafalı Boru Bükme Nedir?

Malafalı Boru Bükme Nedir

Malafa, borunun bükümü yapılırken borunun içerisinde ve büküm merkezinde kalmaktadır. Boruyu dış çaptan sıvayan borunun yayılmasına engel olan kalıp ekipmanlarına malafa denilmektedir. Dar radyüslerde bükme yapmak için toplu malafa sıklıkla kullanılmaktadır. Toplu malafa büküm uygulamaları yapılırken boruya maksimum seviyede destek olmaktadır. Ayrıca sağlamış olduğu destek bükümün problemsiz yapılmasına yardımcı olur. Toplar serbest şekilde pozisyon alarak hareket etmektedir. Toplar büküm işlemi tamamlandıktan sonra eklenebilir çıkartılabilir.

Malafa çapının borunun delik çapına eşit olduğu durumlarda malafa hafif sıkı geçer ya da takılma yapabilir. Bu nedenle malafanın çapı borunun delik çapından kesinlikle küçük ölçüde olmalıdır.

Malafalı boru bükme, endüstriyel sistemde sürekliliği olduğu gibi imalatlarda da en fazla kullanılan büküm tekniklerinden bir tanesidir. Malafalı bükme tekniğin geçmişi 1800’lü senelere dayanmaktadır. Malafalı bükme tekniği, diğer bütün yollara göre en hassas ve en kontrollü eğmeyi sağlamaktadır. Sunmuş olduğu bu gibi avantajlardan dolayı günümüzde en popüler boru bükme tekniğidir.

Malafalı bükme tekniği kullanılarak imal edilen ürünler son dönemlerde otomotiv sektörü ve mobilya sektöründe kullanılmaktadır. Tarım araç ve gereçleri, eğitim ve spor gibi hemen hemen yaşamın her alanında kullanılan ürünler malafalı bükme tekniği ile üretilmektedir.

Malafalı boru bükmenin birtakım teknik prensipleri bulunmaktadır. Bu teknikte ilk etapta boru ön çene ile kenetlenir. Daha sonra arka çene diğer bir ifade ile kızak boruya dayandırılıp büküm kalıbının dönüşü ile beraber bükülür. Arka çene yani kızak boruya basınç uygular. Bu basınçla boruyu büküm esnasında takip eder ve borunun dış formunu muhafaza eder.

Boru bükme aşamasındaki en önemli hususlardan bir tanesi, büküm anında borunun içinde yer alan malafadır. Kullanıldığı büküm tekniğine ismini vermesi ne kadar önemli olduğuna vurgu yapar. Kaşık olarak isimlendirilen parça da önemli tamamlayıcılardan bir tanesidir. Kaşık, borunun bükümü yapılırken iç radüsde meydana gelebilecek kırışıklara ve potlaşmaya sıvama yaparak engel olmaktadır. Ancak yapılacak olan her bükümde kaşık kullanılmayabilir. Kaşık parçasının gerektiği pek çok durum vardır ve çözüm için olmazsa olmazlardandır.

Günümüzde yaygı şekilde kullanılan malafalı boru bükmenin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Maksimum işlem hassasiyeti ve dar radüslerde büküm yapabilme malafalı bükmenin en önemli avantajlarındandır. İki büküm arasını standart olarak alabilmesi de büküm tekniğinin avantajları arasındadır.

Malafalı boru bükmenin dezavantajı ise diğer büküm tekniklerine kıyasla pahalı olmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir