Sızdırmazlık ve derz dolgu materyali olarak kullanılan ürünlere mastik denilmektedir. %25’e varan hareket kabiliyeti bulunan mastik sıklıkla kullanılmaktadır. İhtiyaç duyulan esneklik oranına ulaşana kadar arttırılabilmektedir. Sızdırmazlık sağlamak, boşlukları kapatmak, suyu ve havayı derzlerden uzaklaştırmak için mastik kullanımı yapılmaktadır. Bunların yanı sıra yapı materyallerinin doğal hareketlerini soğurmak ve de estetiği yükseltmek için de mastik kullanılmaktadır.
Silikon ve poliüretan en popüler sızdırmazlık materyalleri arasında bulunmaktadır. Kullanım amaçları aynı olmasına rağmen, aralarında büyük farklılıklar bulunmaz. Sızdırmazlık amaçlı kullanılan poliüretan mastikler ve yapıştırma amaçlı kullanılan poliüretan mastikler yaygın kullanım alanına sahiptir.
Akrilik Mastik Ne Demektir?
Akrilik mastik, genel olarak su bazlı akrilik reçineler kullanılarak oluşturulan sızdırmazlık materyalidir. Direk suya maruz kalacak yerlerde kullanımı tavsiye edilmez. Akrilik mastik boyanabilir bir malzemedir. Bundan dolayı, iç ve dış dekorasyon için akrilik sızdırmazlık materyalini uygun kılar. Kurumasından sonra ise sertleşmektedir. Akrilik mastik, Çevre dostudur. Farklı yüzeye sahip boşluklardan gelen veya gelebilecek toz ve haşerelerden koruma sağladığı için tercih edilmektedir.
Silikon mastik ve akrilik mastik arasında birtakım farklar bulunmaktadır. Akrilik mastiğin silikon mastiğe kıyasla en önemli avantajı boyanabilir olmasıdır. Genel olarak akrilik mastik boyanabilmektedir. Bu durum silikon mastik çeşidinde söz konusu değildir. Ayrıca diğer bütün alanlarda silikon mastikler, akrilik mastiklerden daha iyi performans sunmaktadır. Silikon mastik çeşidi çok esnektir ve uzun ömürlü özelliğe sahiptir. Akrilik mastik ise uygulandığı iklim koşullarına göre değişmektedir. Bütün bunların yanı sıra silikon mastikler, akrilik mastiklere kıyasla çok daha kolay uygulanmaktadır.
Silikon mastik çeşidi ile poliüretan mastik çeşidi arasında da farklar bulunmaktadır. En önemli fark kimyasal seviyedir. Poliüretanın organik bir materyal olmasına karşın silikon inorganik bir materyaldir. Poliüretan mastik çeşidinde sertlik, yapışma gücü, tiksotropi ve esneklik gibi özellikleri gereksinime uygun farklılaştırmak mümkündür. Mekanik dayanımı ve yapışma potansiyeli silikona oranla maksimum seviyelere çıkarılabilir.