OSB nedir, OSB nerelerde kullanılır ve OSB çeşitleri nelerdir gibi sorular son dönemlerde sıklıkla sorulmaktadır. Bu yazımızda bu sorulara ayrıntılı şekilde cevap vereceğiz. İngilizce Oriented Strand Board kelimelerinin baş harflerinden meydana gelen kısaltma OSB’dir. Dilimizde ise OSB, yönlendirilmiş yonga levha ya da plaka levha manasını taşımaktadır. OSB, maksimum mukavemetli neme ve rutubete karşı dayanıklı, yapı ya da mobilya gibi şeylerde kullanılan levha çeşididir.
OSB, Amerika başta olmak üzere birbirinden farklı Ülkelerde inşaat endüstrisinde sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde ise OSB 2000’li yıllardan başlayarak kullanılmaktadır. Günümüz koşullarında inşaat firmalarının ve son kullanıcıların bilinçlenmesiyle, OSB yapı sektörünün olmazsa olmaz bir elemanı olmuştur.
OSB levhaların maksimum yük taşıma kabiliyeti, ortam şartlarına bağlı olarak, boyut ve şeklinde değişiklik olmaması pek çok avantaj sağlamaktadır. Ayrıca temiz bitişlerin estetik görünümü Osb levhayı inşaat endüstrisinde vazgeçilmez kılmıştır. Dekoratif amaçlı kullanımlar da ise ideal bir ahşap malzeme olan OSB levha çeşitleri yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Osb alternatif materyallere kıyasla son derece ekonomik fiyatlara sahiptir. Hızlı ve rahat kullanım kolaylığının yanı sıra stoklama ve taşıma avantajları sayesinde OSB levhalar yapı sektörün de en fazla tercih edilen ürünlerdendir.
OSB Nerelerde Kullanılmaktadır?
OSB en fazla yapı sektöründe ve çatı kaplamalarında kullanım yapılmaktadır. Binaların çevre emniyetinin sağlanmasında, ara bölme duvarların da ve her çeşit dekorasyon uygulamasında OSB kullanılır. Ayrıca reklam panolarında, asma kat yapımında, zemin yükseltme ya da düzeltilmesinde OSB tercih edilmektedir. Kulübe ve baraka tarzı yapıların üretiminde kullanılan OSB, Ahşap malzeme kullanılan her yerde kullanılmaktadır. Ambalaj kutu yapımında, sahne sanatlarında kullanılan dekorlarda ve mobilya imalatında OSB kullanılmaktadır.
OSB Levha Çeşitleri Nelerdir?
OSB levha çeşitleri kullanım yerine göre OSB-1, OSB-2, OSB-3 ve OSB-4 olmak üzere 4 değişik çeşitte üretim yapılmaktadır.
OSB-1: OSB-1 Nem gibi olumsuz koşullardan uzak sektörlerde kullanılır. Bunlar ambalaj sanayi, kutu, sandık ve palet tarzı eşyaların yapımıdır.
OSB-2: Rutubet ve yaş ile karşı karşıya kalmayan iç cephe duvar bölmelerinde kullanılmaktadır. Ancak OSB-2 yer döşemesi tarzı alanlarda da kullanılmaktadır.
OSB-3: Yaş, nem veya rutubetli yerlerde ve mekanlarda kullanılmaktadır. Yapıların çatı kaplama tahtası gibi alanlar sıklıkla kullanıldığı alanlardır.
OSB-4: Suyun etkisine karşı dayanıklı imalat ve üretim için idealdir. Örneğin dış cephe kaplamaları ve beton kalıp malzemeleri imalatında OSB-4 kullanılmaktadır.