Gerçekleştirilen sıva işlemlerinde hazırlanmış olan karışımlar içerisinde alçı ya da harç bulunmaktadır. Yapılan karışımlar detaylandırılacak olursa kaba ve ince sıva harcı olarak ikiye ayrılmaktadırlar. 2 tabaka halinde uygulaması yapılan kaba sıvalar 3 milimetrelik elekten geçirilmektedir. Kaba sıvalar binalar örüldükten sonraki aşamada kullanılmaktadır. Bu sıvalar genellikle koruyucu bir göreve sahiptir. Kaba sıva harcının elde edilebilmesi için kullanılması gereken malzemeler şu şekildedir:
- 1 ölçek çimento
- 2 ölçek toz kireç
- 9 ölçek kum
Karışım içerisine toz kirecin eklenmesi oldukça önemlidir. Bu durumun sebebi ise kirecin harcın kuvvetlenmesini, yapısı gereği küflenmesini ve dökülmesini engelleyen özellikte bir madde olmasıdır.
Sıva uygulamasına başlamadan önce işlem yapılacak olan alanın bütün yabancı maddelerden temizlenmesi gerekmektedir. Talaş, moloz ve toz gibi malzemelerin yüzeyden arındırılarak pürüzler giderilmelidir. Yapılacak olan uygulama öncesinde yüzeyin kuru olması hazırlanan harcın iyi yapışabilmesi için önemli bir etkendir. Yalnızca harcı uygulamaya başlamadan önce yüzey ıslatılmalıdır.
Harcın yaklaşık olarak 5 milimetre kalınlığında olduğu kum karışımlarına ince sıva denilmektedir. Kaba sıva sonrasında yüzeyi perdahlamak, kalan boşlukları doldurmak ve iç mekanlarda hoş bir görüntü oluşturmak için uygulanmaktadır.
Eğer ince sıva işlemi kaba sıva üzerine yapılacaksa daha ince bir yapıda olduğundan emin olunmalıdır. Eğer bu duruma dikkat edilmezse sıva yüzeyde durmaz ve zamanla parçalanarak dökülmeye başlamaktadır. İnce sıva uygulamasında hazırlanan harç içerisinde kullanılan malzemeler ise şu şekildedir:
- 1 ölçek çimento
- 2 ölçek toz kireç
- 11 ölçek kum
İç mekanlarda yapılacak olan uygulama öncesinde pencerelere bulaşmasını önlemek amacıyla bant kullanılması tavsiye edilmektedir. Kaba sıva işleminde olduğu gibi ince sıva yapılacak olan bölgenin ıslatılması büyük bir önem taşımaktadır.
Genellikle kaba sıvadan kalan boşlukları doldurmak amacıyla kullanılsa da son zamanlarda dekoratif tasarım amacı ile de uygulanmaktadır. İşlem yapılan bölgelere sade bir hava da katmaktadır.
Sıva Nedir?
İnşaat işleri tamamlandıktan sonra kaba haline daha ince geçişlerin yapılabilmesi için sıva işlemi uygulanmalıdır. Yalnızca inşaatı korumak amaçlı değil, aynı zamanda devamında gelen tüm katmanların tutunmasını sağlayabilmek için sıva kıvamının iyi ayarlanmış olması oldukça önemlidir. Sıva uygulamasının yapılması oldukça kolaydır. Sıva içerisine çimento yerine kireç kullanarak daha da rahat bir şekilde uygulama yapılabilmektedir. Bu yazımızda okurlarımız için sıvanın ne olduğu ve hangi malzemeler ile nasıl hazırlandığı konusunda bilgilendirme yapacağız. Daha fazla bilgiye sahip olabilmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Sıva Çeşitleri Nelerdir?
Sıva çeşitleri uygulama alanlarına göre iç ve dış olacak şekilde ikiye ayrılmaktadır. İç sıvaların uygulaması merdiven, kolon, duvar, tavan gibi bölgelere yapılarak boya işlemi için hazır hale getirilmektedir. Bunun yanı sıra yalnızca dekoratif amaçlı kullanılan sıvalar da bulunmaktadır.
Dış sıvalar ise binaların dış yüzeylerine uygulanan bir türdür. Bina yüzeyine yapılan sıva sayesinde, binalar boya veya mantolama gibi işlemler için hazır duruma getirilir.