Su betona zarar verir mi? Suyun beton içerisindeki etkileri nelerdir? Betonun su almaması için neler yapılmalıdır gibi soruları bu yazımızda sizler için ayrıntılı şekilde cevaplandırıyoruz.
Su betonlara birbirinden farklı yöntemlerle girmektedir. Su beton bünyesinde yer alan boşluklara kapilerite etkisi veya hidrostatik basınç etkisi ile girmektedir. Fakat su, buhar difüzyonu ya da yoğuşma etkisi ile de girmektedir. Beton içerisine giren su betona etki etmektedir. Aslında su ilk başlarda beton için herhangi bir problem arz etmese de içinde çözünmüş halde yer alan kimyasal maddeler betonlara zarar vermektedir. Su içerisindeki kimyasallar daha sonrasında beton içerisinde yıkıcı reaksiyonlar başlatmaktadır.
Su betona zarar verir mi sorusu için yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi evet, su betonlara zarar verir. Su yapıların veya binaların ömrüne de etki ederek yıpranmasına yol açmaktadır. Fazlası ile çok fay hattının geçtiği ülkemizde dayanıklı bir yapıda oturmak, yine bu yapıların su gibi etkenlere karşı korunup muhafaza edilmesi ile mümkündür.
Korozyona maruz kalmış binaların ve yapıların deprem gibi doğal adetlere karşı dayanıklılığı, sağlam binalara kıyasla çok daha düşüktür. Güvenli, konforlu ve sağlıklı bir yaşam için tüm yapılara etki ederek ömrünü kısaltan veya deforme eden su gibi etkenlere karşı önlem alınmalıdır.
Betonun Su Almaması İçin Neler Yapılmalıdır?
Betonların su almaması için yapı inşaat vaziyetindeyken beton harcına su geçirmezlik özelliği kazandıran kimyasal maddeler kullanılmalıdır. Ancak alınan bu tedbir en başta inşaat firmaları tarafından alınmalıdır. Su geçirmez kimyasalı kullanılmadan inşa edilmiş olan binalar ve yapılar için daha farklı önlemler almak gerekir.
Betonları suya karşı korumak ve su almasını engellemek için yapısal ve yüzeysel yalıtım yapılmalıdır. Yapısal yalıtım derken, bina yapılırken su geçirmez kimyasallarının kullanılarak alınan tedbirlerdir. Yüzeysel yalıtım ise kimyasal kullanılmamış yapılarda daha sonra beton yüzeyine yalıtım materyallerinin uygulanmasıdır.