Taze beton çatlaklarının ilerlemesi son bulmuş ise onarımı yapılabilir. Betondaki çatlaklar etki eden bir kuvvetin veya bir dayanma eksikliğinin sonucudur. Çatlak durumunu ortaya çıkaran kuvvet sonlandırıldıktan sonra çatlakların onarım işlemi yapılabilir. Çatlak düzeltme işlemi bir “makyaj” olarak düşünülebilir. Yani çatlak görünüşünde düzeltmedir.
Betondaki mevcut çatlakların son bulması gibi bir durum söz konusu değildir. Meydana gelen tüm çatlaklar açılabilir veya kapanabilir. Çatlakların esneyebilen stropor gibi bir malzemeyle içerisinin doldurulması açılıp kapanmalara engel olabilir. Fakat kullanılan esnek malzemenin üzerine uygulanan sıva bu duruma uyum sağlamayabilir. Örtü ve dolgu işlemi için çekomastik malzeme gibi daha esnek olan türden malzeme kullanımı uyumlu olacaktır. Fakat çatlak durumunun onarılması başka bölgelerde taze çatlak durumunun ortaya çıkmasını önleyemeyebilir.
Çatlakların düzeltilmesinde, ortaya çıkmış çatlağın genişlik durumuna göre farklılık gösteren teknikler tercih edilebilir. Gözle çok zor ayırt edilebilen genişliği 1-2 mm’ye kadar olan çatlaklar kılcal çatlaklardır. Bu çatlakların onarılmasının sebebi süreç içerisinde bu çatlak içerisinden sızmaya başlayan nem durumunun betonarme donatısında paslanma durumuna neden olabilmesidir. Aynı zamanda çatlamış kesitli betonarme elementlerinin rijitliklerinin azalmaya başlaması ve dolayısıyla yapının dinamik olan özelliğinin farklılaşmasının önüne geçmektir.
Çatlaklar, mevsim şartlarına açık olan taşıyıcı elementlerin kısa sürede kuvvetlerini bitirmelerine sebep olmaktadır. Çatlak durumunun giderilmesinde çimento şerbeti, epoksi reçineleri, oldukça ince kumlu fazla çimento içerikli harçlar ve çeşitli özel katkı maddesi bulunduran harçlardan faydalanılabilir.
Çimento şerbeti ya da epoksi reçinelerinin çok diplere ilerleyen ince çatlaklara tam anlamıyla işlemeleri için basınçla birlikte yapılmaları gerekmektedir. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi güç, fazla süre ihtiyacı olan ve maddi açıdan masraflı uygulamalardır. Gerekli olan titizlikle işlem yapılmazsa arzu edilen sonuca ulaşılamayabilir. Kılcal çatlak bulunan yerlerin derinine bağlayıcı elementlerin işlemesi oldukça zordur.
Taze beton çatlakları kısacası birbirinden farklı yöntemlerle kolaylıkla giderilebilmektedir.