Beton dökümü yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Dikkat edilecek noktalar şu şekilde sıralanabilir:
- Döküm bölgesinin etrafında, hazır beton ekipmanlarının çalışmasına engel olacak araç, kum yığınları, demir, telefon ve elektrik telleri ve benzeri durumlar için önlem alınmalı ve çalışma ortamının rahat olması sağlanmalıdır.
- Pompa ve transmikserlerin çalışacağı zemin çökme ve kayma riskine karşı yeteri düzeyde sağlam olmalıdır.
- Tüm kalıp işlerinin tamamlanması gerekmektedir. Kalıplar sağlam, ışık sızdırmayacak biçimde aralıksız, yüzey kısımları düzgün, temiz ve kalıp yağıyla yağlanmış olmalıdır. Kalıp iskelesi sağlam şekilde yapılmalıdır.
- Tüm demir donatı işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Donatı kontrolü gerçekleştirilmiş ve döküm sırasında oynamayacak biçimde bağlanmış olmalıdır.
- Paspaylarına dikkat edilmeli ve döküm sırasında bozulma olmaması için önlem alınmalıdır.
- Döküm için yeterli miktarda ve özellikte ekip ve ekipman hazırlanmalıdır. Bilhassa vibratörlerin yedekleri ile beraber hazır ve çalışır durumda bulundurulması gerekmektedir.
- Döküm ardından yapılacak bakım için kür hazır bulundurulmalıdır.
Döküm sırasında dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir:
- Beton dökümünün yapılacağı noktanın yerleştirileceği bölge olması gerekmektedir. Beton döküldüğü yerden en çok 3 metreye kadar yayılabilir.
- Beton mümkün olduğu kadar yatay tabakalar şeklinde dökülmelidir. Tabaka kalınlıkları her noktada eşit ve homojen olmalıdır.
- Beton serbest bir şekilde en çok 1,5 metre yükseklikten dökülmelidir.
- Beton dökümünde ana hedef ayrıştırmama ve homojenliğin muhafaza edilmesidir.
- Beton devamlı kalıba düşey yönde dik bir şekilde dökülmelidir.
- Beton dökümü kesintisiz ve devamlı olmalıdır. Soğuk derzlere imkân verilmemelidir. Bu yüzden beton döküm hızı iyi bir şekilde planlanmalı ve uygulanmalıdır.
- Döküm sırasında kalıp ve donatılara dıştan uygulanacak olan darbelerden uzak durulmalıdır.
- Yerleştirme esnasında sıkıştırma ve yüzey bitirme uygulamaları belirli bir uyum içerisinde ardışık bir şekilde olmalıdır.
- Dalıcı vibratörün sıkıştırılacak beton üst yüzeyine dik doğrultuda daldırılması gerekmektedir.
- Kalın kesitli bir elemanın betonu sıkıştırılacak ise tabaka kalınlıkları 30 ile 70 santimetre arasında olmalıdır.
- Daldırma aralığı vibratör etki yarıçapı ile bağlantılı olarak 40-60 santimetreyi aşmamalıdır.
- Daldırma işlemi fazla hızlı yapılmamalı, betonun kıvamına göre içeride 5-15 saniye arasında tutulmalı ve yavaş bir şekilde çekilmelidir. Çekme hızı yaklaşık olarak 8 cm/sn olmalıdır.
- Sıkışmanın başarılı bir şekilde yapıldığının göstergesi yüzeyde çok ince bir şerbet katmanının meydana getirilmesidir.
- Beton birden çok katman halinde sıkıştırılacaksa, vibratör ucunun bir alttaki katmanın üstten 3’te 1’i kadar derinliğe daldırılarak, her iki katmanın kaynaşması sağlanmalıdır.
- Vibratörün kalıp yüzeyine temas ettirilmemesi gerekmektedir.
- Vibratör uç kısmı çalışması esnasında donatılara temas ettirilmemelidir.
- Yüzey bitirme uygulaması beton taze beton durumundayken yapılacak son uygulamadır.
- Beton bitirme uygulaması zamanında ve anolar halinde gerçekleştirilmelidir.
- Beton bitirme uygulamasını müteakip meydana gelebilecek plastik büzülme çatlakları yeniden ikinci defa yapılacak mastarlama ile kapatılmalıdır.
- Bilhassa geniş yüzey alanlara sahip yapı elemanlarında betonun bakımının yapılmasına hemen başlanmalıdır.