Kum, çimento, moloz ve su karıştırılarak beton olarak adlandırılan yapı malzemesi elde edilmektedir. Gerekli olduğu durumlarda mukavemeti artırabilmek amacıyla özel katkı maddeleri de kullanılmaktadır. Betonun sağladığı pek çok avantaj bulunmaktadır. Bu avantajlar dona karşı dayanıklılık, su geçirmezlik, yüksek mukavemet ve uzun ömürdür. Farklı yapı elemanları beton harcıdır, bina ve yapılar dikilmektedir. Fakat, herhangi bir inşaat malzemesinde olabildiği gibi beton yüzeyinde de deformasyon meydana gelebilir. Ortaya çıkan beton deformasyonlarından sonra yapılar yok edilebilir.
Betonun Tahrip Edilmesinin Nedenleri?
Beton güçlü bir yapıdır ancak buna rağmen gerçekleşen bazı faktörlerden dolayı imha edilebilir. Betonun tahrip edilmesine sebep olan durumlar arasında şunlar yer almaktadır:
- Negatif sıcaklık zamanlarında çözeltinin gözeneklerine işleyen nemden dolayı genişleme meydana gelir ve boşluklar oluşur. Hava sıcaklığında artış meydana geldiğinde ise, ortaya çıkan boşlukların nem ile doldurulmasına sebep olan gözenek hacminde azalmalar gerçekleşir. Bunun sonucunda ise boşluk ve beton yüzeyi arasında çatlaklar ortaya çıkar.
- Sıcaklıklar azalır. Böylelikle, beton bileşimi sıcaklık farklılaşmalarının etkisi ile bozulmaz, su altında bulunan yüzey yalıtım malzemesi ya da donmaya dayanıklı bir çözeltiyle korunmaktadır.
Beton Neden Parçalanır?
- Yapının dökülmesi evresinde, düşük kaliteye sahip bir çözelti kullanılması deformasyona sebep olur. Bu beton karışımını elde etmek için yanlış bir biçimde alınmış kötü bir çimento ya da bunun bir parçası olabilir. Ancak bu muhtemel bir sebeptir.
- Betonda deformasyonların meydana gelmesinin temel nedeni sudur. Beton harcı, sıfırın altında olan hava sıcaklıklarında, gözenekleri doldurur ve dondukça genişleyen suyu emer. Sıcaklıklarda artış yaşandığında, suyun donu çözülür ve yeni bir sıvı için gözeneklerde boşluk oluşturulur. Bu süreç sürekli olarak tekrarlanır ve neticesinde betonun tahrip olmasına sebep olur.
- Çalışılacak olan karışımın hazırlandığı esnada fazla oranda su alınması deformasyona yol açar. Harçta bulunan aşırı su beton yüzeyinin gücünde azalmaya sebep olmaktadır.
- Uygulama esnasında yapı malzemesine uygun olmayan bir bakım yapılırsa betonda deformasyon oluşur. Hazırlanan harç karışımı döküldükten sonra, ilk üç gün yüzey sulanmalıdır. Harç kalıp içerisine dökülürken dikkatli bir şekilde kapatmak gerekmektedir. Ardından karışım homojen bir hale gelecektir. Bunun sonucunda betonun gözeneği azalacaktır.
Beton Çökmesi Nasıl Önlenir?
Uygulama esnasında betonun çökmesine engel olabilmek için aşağıda bulunan adımlar takip edilmelidir:
- Betonarme bir çözelti üretimi sırasında, su püskürtme özelliği olan özel katkı maddeleri ilave edilmelidir.
- Çözeltinin homojen bir hale gelebilmesi ve mukavemetin artırılması için karışım içerisinde plastikleştiriciler kullanılmalıdır.
- Önceden doldurulmuş olan çözelti hidrofobik bileşim ile emprenye edilmelidir.
- Sıcak havalarda dökülen çözeltinin yüzeyi özel ekipman kullanılmadan su itici maddelerle ıslandığından emin olunması gerekmektedir.
- Yapının sabit olan neminde, yüzey özel materyal aracılığı ile basınç altında emprenye edilmelidir.
- Doldurulmuş olan yüzeyin bakımının düzgün bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ayrıca yapıyı zamanın ötesinde kullanmamak oldukça önemlidir. Beton harcı montaj yapıldıktan sonra geçen 28 günün sonunda mukavemet niteliği kazanmaktadır.