Betonun su geçirmemesi için pek çok farklı uygulama bulunmaktadır. Betonun su geçirmemesi amacıyla çoğunlukla su yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır. Betonları su geçirmeyen bir hale getirmek için su yalıtımı sağlayan poliüretan veya akrilik içerikli malzemeler beton üzerine doğrudan uygulanabilmektedir. Ayrıca su geçirmez çimento türleri kullanımı ile betonun su geçirmesinin önüne geçilebilmektedir.
Pürüzsüz ve suya dayanıklı beton yüzeyler için beton sızdırmazlık tekniklerinin kullanımı tercih edilmelidir. Teras veya çatı tarzı, doğrudan suyu ve güneşi alan bölgelerde su yalıtımı sağlayan materyaller kullanılmalıdır. Poliüretan, akrilik ya da poliürea içeren malzemeler kullanılarak beton zeminler suya karşı korunmalıdır.
Binalarda öncelikle zeminden başlanarak çatıya kadar her bir alanın su geçirmemesi sağlanmalıdır. Betonun su geçirmesinin önüne geçebilmek için doğru malzemelerle suyun içerden ve dışardan yapıya girişi engellenerek, binalar su geçirimsiz hale çevrilmelidir.
Su geçirmez için kullanılacak su yalıtım malzemeleri, çeşitli teknikler ile yapılmaktadır. Geçirimsizlik sağlayacak malzemeler beton yüzeyine uygulanabildiği gibi beton dökümü sırasında da kullanılabilir. Çimento ve su harcının içerisine ilave edilerek katkı maddesi gibi kullanılacak malzemelerle, su geçirmeyen betonlar elde edilebilir.
Betonun Su Almaması İçin Ne Yapılmalı?
Betonun su almaması amacıyla öncelikle yapı inşaat durumundayken beton harcına su geçirmezliği sağlayan kimyasal maddelerin eklenmesi gerekmektedir. Bu inşaat firmaları tarafından uygulanacak olan bir önlemdir. Bu sebepten dolayı, betonun su geçirmemesi amacıyla kimyasal kullanılmayan bir yapı için daha farklı uygulamaların yapılması gerekmektedir. Betonun su geçirmesinin önüne geçmek adına yapılan yalıtım işlemleri yüzeysel ve yapısal tedbirlerdir. Bina inşaat halindeyken kullanılan su geçirmez kimyasal maddeler ile alınan önlemler yapısaldır. Beton yüzeylerine uygulaması yapılan su yalıtım kimyasalları yüzeysel tedbirlerdir.
Betonun su geçirdiği durumlarda, beton su almaktadır. Bu gibi bir durum meydana geldiğinde tesisat şirketleri ile irtibat kurmak gerekmektedir. Firmalar kullanmış olduğu robotlar veya kameralar ile betona suyun hangi bölgeden sızdığını rahatlıkla bulabilmektedir. Su kaçağı olan bölge bulunduktan sonra tesisat boruları kameralı cihazlar ile görüntülenmektedir. Tıkanıklık, çatlak, çökme veya kırık problemlerine karşı gereken tadilatlar yapılır ve su kaçağı giderilir. Bu sayede betonun su alması önlenmiş olacaktır.