Betonda Terleme nedir? Betonda Terleme neden olur gibi son dönemlerde sıklıkla sorulan sorular hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Taze beton içerisinde su bulunmaktadır. Mevcuttaki su betondaki kılcal boşluklardan yukarı doğru yükselebilir. Suyun kılcal damarlardan boşluklara doğru yükselmesine betonda terleme denilmektedir. Ayrışma ile aşağıya çöken iri agrega taneleri aralarındaki suyu tutamazlar. Tutamadıkları bu suyun bir miktarı yukarıya doğru yükselir. Su yükselirken küçük agrega taneciklerini ve çimento taneciklerinin bir bölümünü de beraberinde sürükler. Yüzeye varınca zayıf ve ince bir kaymak tabakası meydana getiriler.
Su terleme yolu ile yükselirken birtakım boşluklar oluşur. Agrega, tanelerinin ve donatının alt tabakasında birikip bunların betonla aderansını yani bağını zayıflatır. Bu azaltma boşlukların oluşmasına neden olur.
Betonda meydana gelen terleme halk arasında su alma, kanama ya da kusma olarak da bilinmektedir.
Betonda terleme, taze betonun yerine konulmasının arkasından hemen sonra, sıvı olmayan parçacıkların yer çekimi etkisi ile dibe doğru hareket etmesi ile oluşmaktadır. Taze beton içerisindeki su ise zıt yönde yukarı doğru hareket eder.
Betonlarda yaşanan terleme, betonlara olumsuz yönde etki etmektedir. Terlemeden dolayı katılaşan beton içerisine dışarıdan sülfatlı ya da asitli suyu kolaylıkla alabilmektedir. Suyun kolay şekilde sızdığı betonda terleme yaşanan durumlarda, beton yüzeyi aşınma gibi olumsuz durumlara karşı dayanıklılık gösteremez. Terleme olan beton içerisinde su cepleri oluşmaktadır. Su cepleri ise çimento hamuru ve demir donatı arasındaki aderansın kuvvetini zayıflatır.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz durumlar ile karşı karşıya kalmamak adına betonda terlemeyi azaltacak tedbirler kesinlikle alınmalıdır.