Betonlar inşaat sektörünün genelinde kullanılmaktadır. En fazla kullanılan ve çimento ile üretilen betonlar, en önemli yapı ürünüdür. Betonlar kullanıldığı yapılarda ve binalarda yüksek basınç dayanımı oluşturmaktadır. Bu gibi avantajlarından dolayı yüksek katlı yapılarda kullanılmaya fazlası ile elverişlidir. İnşaatların her geçen gün arttığı günümüzde, inşaatların taşıyıcı sistemlerinde özellikle beton ve çelik karışımı olan betonarme kullanılmaktadır. Ancak bunların yanı sıra fazla olmasa da taşıyıcı sistemi çelik ile inşa edilen yapılarda bulunmaktadır
Betonun Sınıflandırılması Nasıldır?
Betonlara farkı özelliklerine göre değişik sınıflandırmalar yapılmaktadır. TS EN 206-1 de birim hacim ağırlıklarına uygun koşullarda aşağıdaki gibi sınıflandırılma yapılmıştır.
Hafif beton türü 800-2000, Normal Beton 2000-2600 ve Ağır Beton ise 2600 üzeri Etüv kurusu birim hacim kütlesi (kg/m3)’dür. Örneğin bu verilere göre hafif betonun 1 metreküpünün ağırlığı 800 kg ile 2,6 ton arası değişmektedir.
Betonlar basınç dayanımına göre ve kıvamına göre de sınıflandırılmaktadır.
Betonların tanımlanması ve sınıflandırılmasında basınç dayanımı göz önünde bulundurulur. Basınç dayanımında çapı 150 mm ve yüksekliği 300 mm olan standart deney silindirleri kullanılmaktadır. Deney silindirleri 28 gün sonrasında, TS 3068’e uygun şekilde denenmesi ile elde edilmektedir.
Betonun sınıflandırılmasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Beton sınıflarının belirlenebilmesi adına gerçekleştirilen deneylerdeki beton numuneleri 28 gün süresince kür yapılarak 20 derece sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Numuneler beton kütlesine kıyasla çok daha minik ve dolayısıyla kırılgandırlar. Bundan dolayı şantiyelerde beton kütlelerine 28 gün olmasa da kesinlikle minimum 7 gün boyunca kür yapılması gereklidir.
Beton Sınıfları Nelerdir? Veya Beton sınıflandırılmasında dikkat edilecek hususlar nelerdir gibi sorular hakkında daha detaylı bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.