Bilgi

Çimentonun Kalitesini Anlamanız İçin Yapmanız Gerekenler

Çimentonun Kalitesini Anlamanız İçin Yapmanız Gerekenler

İnşaat sektöründe çimento diğer malzemelere kıyasla daha fazla kullanılmaktadır. Bu sebeple doğru çimento ve uygun şekilde nakledilmesi gerekmektedir. Çimento ile yapılan bileşenlerin kalitesi büyük oranda çimentonun kalitesine ve durumuna paralel olarak değişkenlik göstermektedir. Bir inşaat sahasına çimento satın alırken veya taşırken yapmanız gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Aşağıda sıralamış olduğumuz maddeler, çimentonun durumunu belirlemeye yardımcı olmaktadır.

Çimento Rengi

Çimento genellikle gri-yeşilimsi ve gri renge sahiptir. Ancak türüne ve özelliklerine bağlı olarak tonlarında farklılıklar olabilir. Burada önemli olan husus, bir torba çimentonun içindeki çimentonun, torbanın her yerine eşit bir şekilde dağılarak tek renk olmasıdır.

Topaklanma Durumu

Çimentoda sertleşmiş topakların bulunması, çimentonun nem ve sudan muhafaza edilmediğinin işaretidir. Sert topaklar içeren çimento kullanılmamalıdır.

Sıcaklık

Elinizi kuru çimentoya soktuğunuzda, bir soğuma hissi hissetmelisiniz. Bu his, algılanabilir olağandışı sıcaklık seviyelerine sahip bir ortamda bir hidratasyon reaksiyonunun meydana geldiğinin kanıtıdır.

Yüzdürme

Çimentonun yoğunluğu sudan daha fazladır. Bu nedenle su dolu bir kovaya veya kaseye çimento döktüğümüzde, çimentonun dibe düşmesi ve katı bir kütle oluşturması gerekir. Suyun üzerinde kalıyorsa ya bileşiminde ya da kalitesinde bir sorun var demektir.

Çimento Üretim Tarihi

Çimento torbası üstünde yer alan üretim tarihine dikkat etmek gerekmektedir. Popüler inanışın aksine, çimento katı formunda sonsuza kadar dayanmamaktadır. Çimento üretildikten sonra 3 ay içerisinde kullanılmalıdır. Çimentonun gücü zamanla azalır, bu nedenle yaşlandıkça parçalanma olasılığı artar. Bu nedenle son kullanma tarihi geçmişse veya kullanımdan önce bitme ihtimali varsa satın alınmamalıdır.

Çimentonun Dokusu

Bir çimento numunesi üzerinde yapılabilecek bir diğer basit test, bileşimini incelemektir. Biraz çimento alın ve parmaklarınızın arasında yuvarlayın. Yumuşak, homojen bir doku hissi oluşuyorsa çimento kalitelidir. Fakat çimento kumlu hissediyorsa, bileşimde bir sorun vardır.

Çimentonun mukavemeti hakkında en doğru ve gerçekçi bilgi, laboratuvarda yapılabilecek testler ya da deneyler sonrasında çıkmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir