Bilgi

Çimentoya Kireç Neden Katılır?

Çimentoya Kireç Neden Katılır

Kireç, yapılarda ve binalarda bağlayıcı olarak kullanılan malzemelerden bir tanesidir. Kullanımı eskiye dayanan kireç en iyi yapı kimyasallarındandır. Gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında, sıva içerisinde kullanılan kireç, mukavemetin yükselmesini sağlamaktadır. Çünkü kireç, sıvaların su tutma özelliğini maksimum seviyeye taşır. Çimentonun uygun koşullar altında hidrolik bağlar oluşturarak donabilmesi için gerekli su rezervini ve priz süresi de kireç kullanımı ile olabilmektedir.

Kireç, harç ve yüzey arasında bulunan boşlukları kapatır. Kireç sıva esnasında fazla kullanıldıpı takdirde duvarın yüzey basınç mukavemetini düşer.

Çimento Harcına Kireç Katılır Mı?

Kireç, kum ve su üçlüsünün karıştırılması ile elde edilen harç, çimento harcıdır, İyi olan sıva harcının birtakım karakteristik özellikleri bulunmaktadır. Su tutma, mukavemet, bağlayıcılık, sağlamlık, esneklik ve çalışabilirlik olması gereken özelliklerdendir.

İşçiliği kolaylamak, yumuşak ve yapışkan çimento harcı elde etmek için çimentoya kireç ilave edilmektedir.

Kireç, sıvaların su tutma niteliğini artırmaktadır. Ayrıca kireç çimentonun uygun koşullarda hidrolik bağlar oluşturarak donabilme için su rezervini ve priz süresini de ayarlamaktadır. Kireç ilave edilmeden hazırlanan çimento harcında, suyun bir miktarı, tuğla gözenekleri tarafından emilir. Bu durumda lokal olarak prizleşme için gereken su oranı azalır. Prizleşme için olması gereken suyun azalması, sıva ile tuğla arasındaki bağlantı yüzeyinde dengeli olmayan prizleşmeden sebep yer yer boşluklar ve ayrışmalar meydana gelir. Kireç kullanıldığında ise harç yüzey arasında bulunan boşlukları kapatır.

Kirecin sıva içerisinde çok kullanımı duvarın yüzey basınç mukavemetini düşürmektedir. Kireç oranı yükseldikçe sıvanın su tutabilme özelliği de artış göstermekte buna karşın mukavemet düşmektedir. Kireç, sıvaların duvara karşı olan bağlayıcı gücünü maksimum seviyeye taşımaktadır.

Kireç, kullanıldığı sıvalarda rahat çalışabilme özelliğini kazandırır. Kireç kullanılmayan harçları yüzeye sıvamak kolay değildir. Kireçsiz harç duvara istenildiği gibi yapışmaz ve dökülür. Kireç kullanıldığı harçlara belirli bir esneklik kazandırarak onu mekanik etkiler karşısında muhafaza eder. Isı etkisi ile ortaya çıkabilecek büzülme ve genleşme durumlarına karşı da elastikiyet kazanılmasını sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir