Demirsiz beton olur mu? Demirsiz Beton Nedir? Demirsiz Beton Nerelerde Kullanılır? Demirsiz Beton Çeşitleri Nelerdir? Gibi son dönemde sıklıkla sorulan sorulara bu yazımızda ayrıntılı şekilde cevap veriyoruz.
Demirsiz beton, içeriğinde beton demir çubuğu barındırmayan beton çeşididir.
Demirsiz Beton Ne Demek
Dayanıklılığın önem teşkil etmediği dolgu, tesviye ve temel altı betonlarında kullanılan betonlara demirsiz beton diğer bir ifade ile Grobeton denilmektedir. Demirsiz beton kaba, düşük dozlu bir beton türüdür. Grobeton veya demirsiz beton kısacası beton çeşitlerinden bir tanesidir.
Mukavemetin önemli olmadığı alanlarda kullanım için Grobeton idealdir. Dolgu, tesviye ve temel altı betonu için sıklıkla demirsiz beton kullanımı tercih edilmektedir.
Demirsiz Beton Nerelerde Kullanılır?
Demirsiz betonun yapımındaki temel amaç zemin ile temelin irtibatını kesmektedir. Zeminden gelmesi mümkün su ya da zararlı kimyasalların temel betonarmesine hasar vermesini önlemek için Grobeton kullanılır. Grobeton ayrıca temel altının donatı döşenmesi için gerekli olan düzlüğün sağlanması içinde kullanılır. Bütün bunların yanı sıra, beton yollarda alt temel tabakasında da demirsiz beton kullanılabilir.
Kaba betonlar, az dozlu demirsiz betondur. Hacminin %2 ‘sinden daha fazla çelik donatı barındıran betonlara betonarme denilmektedir. Bunu karşın, hacminin %2 ‘sinden daha az çelik donatı barındıran betonlar ise grobeton yani demirsiz beton olarak bilinmektedir.
Demirsiz Beton Çeşitleri Nelerdir?
Grobeton, Almanca “grob” yani kaba kökünden gelmektedir. Kaba ve dayanım gerektirmeyen uygulamalar için kullanılan beton çeşididir. Mukavemet gerektirmeyen ya da demir kullanılmayan bu beton çeşidinde, beton seviyesi çok düşük ve çimento oranı da azdır.
İmalatta sıklıkla kullanılmakta olan demirsiz beton sınıfları ise;
* – 150 dozluk – C 6/8
* – 200 dozluk – C 8/10
* – 250 dozluk – C 12/15
* – 300 dozluk – C 16/20’dir.