Bilgi

Dökülen Beton Kaç Günde Kurur?

Dökülen Beton Kaç Günde Kurur

Harç, çimento ve beton da sıcaklık artışı kuruma süresini düşürmektedir. Harç hava ısısının 26 derece olduğu ortam şartlarında 24 saat kadar sonra kurumaktadır. Beton da yine aynı şekilde bu şartlarda 24 saat sonra sertleşmektedir. Ancak betonun dayanım kazanması 28 gün kadar sürmektedir.

Çimento, su ile karıştırıldığında ve plastik bir hamur kıvamına getirildiğinde, havada ya da suda zaman içerisinde yavaş yavaş katılaşır. Bu katılaşma uygulamasına priz adı verilmektedir. Normal şartlar altında yani 28 derece ve yağmurun olmadığı havada bu katılaşma aşaması ilk 10 dakika içerisinde başlamaktadır. Bu olaya ise yalancı priz ismi verilmektedir. Yaklaşık olarak 1 saat içerisinde donma ve mukavemet artmaktadır.

Hazırlanmış olan harç karışımı yer alan şartlar ile bağlantılı olarak da değişiklik göstermektedir. Harç karışımı hazırlanması sırasında herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanıldıysa süre değişiklik göstermektedir. Fakat kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı aşırı derecede düşük değil ise ortalama olarak 10 saat gibi bir süre içinde donma meydana gelir.

Harcın hazırlanmasının ardından 2,5-3 saat içinde kullanılması gerekmektedir. Harçlar 2-3 gün arasında tam kuruma özelliğine sahiptir. Ancak derz dolgu uygulamasına duvar için 8 saat, zemin içinse 24 saat sonrasında geçilmesi uygun olacaktır.

Soğuk hava koşullarında taze betonun priz alma süresi, ideal sıcaklık şartlarına kıyasla çok daha uzundur. Ayrıyeten betonun dayanım kazanma hızı ise oldukça yavaştır. Beton dökümü ardından, beton priz almadan veya olması gerekli olan dayanım düzeyine erişmeden, beton içinde yer alan suyun donması, beton dayanımına ve dayanıklılığına olumsuz etki oluşturmaktadır.

Dökülen betonun ısısı ile ortamın ısısı arasında çok büyük bir fark olmamalıdır. Aksi taktirde betonda oluşabilecek gerilmeler, çatlaklara sebep olacaktır. Priz alıp katılaşmış fakat yeteri kadar dayanım kazanamamış betonun içindeki su soğuk hava şartlarından dolayı da donabilir. Bu da içsel çatlakların meydana gelmesine, geçirgen ve boşluklu, yüksek olmayan dayanıma sahip betonların elde edilmesine sebep olur.

Kış aylarında önlem alındığı taktirde, uzun ömürlü ve dayanımı yüksek betonlar rahatlıkla yapılabilmektedir. Kış aylarında dökülen betonun kuruma süresi alınacak olan tedbirlere göre değişiklik göstermektedir. Kış aylarında beton yapmaktan uzak durulmalı, yapılacak ise önlemler alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir