Kolonu ya da kirişi etkili şekilde saran etriye, farklı şekilde bükülmüş inşaat demiri çeşitleridir. Elemanların deforme olmasını engellemek için de etriye kullanılmaktadır. Kısacası donatıdan yapılmış sargı elemanlarına etriye denilmektedir.
Taşıyıcı sistem elemanlarını ve içinde yer alan boyuna donatıları tamamen kuşatan, inşaat çeliğinin geometrik şekillerde bükülmesi ile elde edilen demir sargı donatısı, geniş kullanım alanına sahiptir. Etriye farklı donatılar gibi dış etkilerden paspayı yahut beton örtüsü olarak bilinin betonlarla korunmaktadır.
Etriye çeşitleri kolon, kiriş ve çoğu zamanda temel çeşitlerine yerleştirilerek kullanılır. Birbirinden değişik geometri şekillerde ve ölçülerde etriyeler bulunmaktadır.
Teknik detaylara girmeden, etriyenin temel görevi sargı etkisi oluşturmak olarak ifade edebiliriz. Bu konuda önemli olan kolon ve kirişlerin yapısına uygun olan ölçülerde etriyelerin kullanımıdır.
Ana özelliği betonarme kolon ve kirişlerde sargı etkisi oluşturmak olan etriye kaç cm olur? diye soracak olursanız, kullanılacağı yere göre ölçüler ve şekiller değişiklik göstermektedir. Farklı formlar da imalatı yapılabilen donatının ölçüleri farklıdır. Çünkü kullanılan alanlar değişiklik göstermektedir.
Etriye çok çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Tasarım aşamasında ve imalat aşamasında donatıya büyük özen gösterilmelidir.
Boyuna donatının kalıp içerisinde düzgün ve dik şekilde durmasını sağlamak amacı ile kullanılan etriyeler, çatlakları ve burkulmayı engellemektedir. Kolonlarda eksenel ağırlıktan ötürü oluşacak deformeyi minimuma indirmek içinde etriyeler kullanılmaktadır. Etriyenin sık kullanılması sünekliği de fazlası ile artırır. Çift etriye kullanımı çoğu zaman sünekliği ve de dayanımı en üst seviyeye taşır. Bunun sebebi etriyenin serbest açıklığının ve adımının azalmış olmasıdır. Etriyeleri hazırlarken en önemli hususlardan bir tanesi kanca yapmaktır. Yapılan kancayı 135° bükmek gerekmektedir.