Bilgi

Freze Makinesi Ne İşe Yarar?

Freze Makinesi Ne İşe Yarar

Endüstriyel talaşlı üretimde kullanımı tercih edilen takım tezgahlarının bir çeşidi freze makinesi olarak adlandırılmaktadır. Freze makineleri 19. Yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. Metal ya da metal içeriğine sahip olan parça üretimi yapan her işletmede bulunan freze makineleri git gide geliştirilerek teknolojik gelişim hızına erişmiştir. Geliştirilmiş durumu ile CNC freze tezgahı olarak işletmelerde bulunan freze makineleri bilgisayar ve özel programlar yardımıyla hız kazandırmaktadır. Yaşadığımız dönemde dikey freze, torna freze, kopya freze tezgâhı ve üniversal freze tezgâhı gibi birçok tezgah türünden söz etmek mümkündür. Bu yazımızda okurlarımız için freze makinesinin işe yaradığı konular hakkında bilgilendirme yapacağız.

Freze Nedir?

Freze makinesinin ne olduğu ile ilgili bilgilendirme yapmaya başlamadan önce çalışma prensibinden söz etmek gerekmektedir. Frezelerin çalışma prensibi şu biçimdedir; kendi ekseni etrafında dönen bir kesici takım aracılığıyla iş parçasında talaş kaldırıp biçimlendirme yapar. Bu biçimlendirme işlemi delme de olabilir, yüzey işleme de olabilir. Bilhassa metallerden üretim yapılan işletmelerde kullanılmaktadır. Gelişen teknolojiler ile beraber freze makinelerinde de ilerleme kat edilmiştir.

Freze Makinesi Çalışma Prensibi Nasıldır?

Freze tezgâhı; üzerinde birden çok kesici ağız yer alan, doğrusal hareket ederek iş parçalarından talaş kaldırma uygulamasını gerçekleştiren makinlerdir. Açılı ve düz yüzeylerin işlenmesi, kanal açma, düz ve dairesel bölüntülerin meydana getirilmesini sağlamaktadır. Freze tezgahlarının çalışma biçimi konvansiyonel tezgahlar ile benzerlik göstermektedir. İki tezgah arasındaki belirgin fark, bu tezgahlara bir bilgisayar entegre edilmesidir. Bu şekilde tezgâhın ve kesici grubun hareketleri bilgisayar sistemi aracılığıyla kontrol altına alınmakta ve kumanda edilmektedir. Bu sayede hata bulunmayan bir uygulama meydana getirilir. CNC takım tezgahları; yüksek oranda verimlilik ve parça kapasitesi, rahat kalite kontrolü, ilave aparat gereksiniminin az olması, tek bağlamda birden çok uygulama gerçekleştirebilme imkanı gibi birçok avantaj sağlamaktadır. CNC teknolojisiyle havacılık, otomotiv, savunma, kalıpçılık, makine üretimi gibi pek çok sektörde makine parçalarının seri, hatasız ve ekonomik biçimde üretimi yapılabilmektedir.

Freze Tezgahının Avantajları Nelerdir?

Bu tezgah türü, kesici takım hareketi ile talaş kaldırmaktadır. Hareket yeteneğine sahiptir. Bu hareket yeteneği, torna tezgahında yapılamayan ve eksenel olmayan faturaların veya kot farklarının kolaylıkla gerçekleşmesine imkan sağlamaktadır. Freze tezgahı ve torna tezgahın farklarından birisi iş parçasının dönüp dönmediğidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir