Bilgi

Güçlü Matkap Nasıl Anlaşılır?

Güçlü Matkap Nasıl Anlaşılır

Matkap, bir zemin üzerinde delik açma ve vidalama amacıyla kullanılmaktadır. Aynı zamanda bazı ev işlerinde ve hobilerde de kullanımı tercih edilmektedir. Bu gibi işler için kullanılan elektrikli ev aletleri arasında matkap da yer almaktadır. Matkapların çeşitlerine göre kullanım alanları da farklılık göstermektedir. Matkap çeşitleri her yüzeyde kullanıma uygun olmayabilir. Bu sebepten dolayı her matkabın kendine göre güçlü özellikleri ön plana çıkmaktadır. Matkapların çeşit ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak en güçlü matkabın seçilmesi konusunda yardımcı olmaktadır.

Matkap Çeşitleri

Matkap seçiminde bulunmadan önce, ilk belirlenmesi gereken nokta hangi tür matkaba ihtiyaç duyulduğudur. Matkaplar bazı özelliklerine göre sınıflandırılmaktadır. Matkap çeşitleri arasında darbeli, darbesiz ve şarjlı matkaplar yer almaktadır.

  • Darbeli Matkap

Darbeli matkap, iki diskin çarpışması ile ortaya çıkan enerji sayesinde delme işlemini gerçekleştirmektedir. Darbeli matkaplar beton ve duvar gibi sert yüzeylerde kullanılmak için uygundur. Bu matkapların en büyük dezavantajı ise yüksek oranda ses çıkarmalarıdır.

  • Darbesiz Matkap

Darbesiz matkaplar, havayı sıkıştıran pistonun enerjiyi matkabın uç kısmına ulaştırması ile çalışmaktadır. Bu matkapların kullanım alanları darbeli matkaba kıyasla daha yumuşak yüzeylerdir. Darbesiz matkaplar ile uygulama yapılan yerler ahşap, plastik ve metal yüzeylerdir. Ayrıca darbeli matkaplara oranla daha az ses çıkarmaktadır. Eğer ev işlerinde kullanmak için bir matkap arayışında iseniz darbesiz matkaplar uygun olacaktır.

  • Şarjlı Matkap

Şarjlı matkaplar aynı zamanda akülü matkap olarak da bilinmektedir. Şarj edilen bu matkapların kullanımı esnasında herhangi bir elektrik bağlantısına ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu özellikleri sayesinde kablolu matkaplara kıyasla daha pratik ve daha özgür bir çalışma ortamı sunmaktadır.

Güçlü matkap seçilirken dikkat edilmesi gereken bazı teknik özellikler de bulunmaktadır. Bu teknik özellikler şu şekilde açıklanabilir:

Mandren Tipi: Mandren, matkabın ucunu tutan parçaya verilen isimdir. Madrenlerde kendi arasında anahtarlı ve anahtarsız olarak ikiye ayrılmaktadır. Anahtarlı mandren bulunan matkaplarda ucun değiştirilmesi için anahtar kullanılmaktadır. Anahtarsız mandren bulunan matkaplarda ise böyle bir duruma gerek yoktur. Bu sebepten dolayı anahtarsız mandren bulunan matkaplar daha pratiktir.

Volt: Şarjlı matkapların gücü volt ile ifade edilmektedir. Matkabın volt seviyesi ne kadar yüksek ise matkabın delme kuvveti o kadar çoktur. Evlerde kullanılmak için tercih edilecek matkapların volt değerinin 10 olması yeterli olacaktır.

Watt: Kablolu matkapların gücü watt ile ifade edilmektedir. 500-800 watt değerine sahip olan matkaplar evde kullanılmak için uygundur. Zımparalama işlemi için kullanılacaksa 900 watt ve üzeri ürünler tercih edilmelidir.

Amper: Şarjlı matkapların batarya ömrünü ifade etmektedir. Amper değeri ne kadar yüksek olursa matkap o kadar uzun kullanılır.

Tork ve Devir Sayısı: Tork, matkabın döndürme gücünü ifade eden terimdir. Bu terim devir sayısı üzerinde de etkilidir. Ev işlerinde kullanılan matkapların dakikada 1300 devir yapması yeterlidir. Metal ya da ahşap yüzeyler için matkap tercih edilecek ise 3800 devir yapan aletler uygun olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir