Bilgi

Jeneratör Nedir?

jenerator

Özellikleri bilinen veya bilinmeyen bir enerji türünü elektrik enerjisine çeviren makinaya jeneratör denir. Bu aletlere, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren makineler, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bataryalar dahildir. Bunların yanı sıra ışık enerjisini elektriğe dönüştüren fotoelektrik hücreleri, ısı enerjisini elektrik enerjisine çeviren termoelektrik cihazlarda dahildir.

Dinamo ismi verilen elektromanyetik jeneratör de bir bobin, manyetik alan içerisinde endüksiyon çizgilerini kesecek biçimde hareket yaptırılır. Elektrostatik makinalarda mekanik enerji, elektrostatik endüksiyon yahut sürtünme ile üretim yapılan eşit ve zıt elektrikli yüklere paylaşarak sarf edilir.

Jeneratör çeşitleri, küçük tesisten en büyük olanlarına kadar değişik büyüklük ve kapasitelerde imalatı yapılır. Alternatif diğer adıyla dalgalı akım üretenlere alternatör, doğru akım üretenlere de doğru akım jeneratör yahut dinamo denir. Neticede elde edilen ister AC (seçenek akım) olsun ister dc (doğru akım) olsun elektrik enerjisinin kaynağı değişmez. Yalnızca makinanın taslağı değişiktir.

Bir jeneratörü çalıştırmak amacıyla lüzumlu mekanik enerji, su türbini, buhar türbini, samimi yanmalı motor yahut gaz türbini gibi ilk hareketi sağlayan cihazlar destekler. Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren iki çeşit ana makine bulunmaktadır. Ana makinelerden biri alternatif akım AC diğeri ise doğru akım DC jeneratörüdür. Elektrik enerjisinin fazlası günümüzde AC jeneratörleri ile üretilir ve bu cihazlara Alternatör ismi verilir.

Alternatörler, senkron jeneratörler de denilen cihazlar, bütün buharlı fotoğraf ve su enerjisi ile güç elde eden santrallerde ana jeneratörlerdir. Neden diyecek olursanız transformatörler seçenek voltajı rahatlıkla yükseltir ve alçaltır. Elektrik enerjisinin, uzak noktalara nakli gayesiyle yüksek voltaj, dağıtım ve kullanım gayesiyle düşük voltaj uygundur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir