Bilgi

Katkılı Çimento Nedir?

Katkılı Çimento Nedir

Katkılı Çimento üretiminde klinkerle maksimum %19 oranında puzolanik maddenin birleşmesi sağlanmaktadır. Puzolanik madde ile minimum oranda alçı taşının beraber öğütülmesi sonucunda elde edilen çimento çeşididir. Katkılı çimentonun bir tek sınıfı bulunmaktadır. 28 günlük basınç dayanımına göre KÇ 32.5 olan katkılı çimento tek türdür. Sürdürülebilir ekonomi için katkılı çimento kullanılmaktadır.

Ülkemiz doğal hammaddeler ve endüstriyel yan malzeme çeşitliliği bakımından zengindir. Yani katkılı çimento imalatı için zengin kaynaklarımız bulunmaktadır. Bu avantajlardan dolayı katkılı çimento imalatının maksimum seviyeye çıkarılması, çok daha dayanıklı ya da sağlam yapılar için uygun zemin hazırlamaktadır.

Katkılı çimento üretimi için pazar araştırması yapılmalıdır. Ayrıca sağlamış olduğu avantajlar, kullanıcılara ve kanun yapıcılara aktarılmalıdır. Böylelikle değişik tür çimentoların üretimi yapılmalı ve yeni pazarların oluşturulması tavsiye edilmelidir. Kısacası Ülkemizde katkılı çimento üretiminin ve kullanımının artırılmasını gerekmektedir.

Katkılı çimento türü içerdiği malzemelerden dolayı, çimento ve beton performansı üzerinde olumlu etki göstermektedir. Genellikle yoğun çevresel etkilere maruz kalan yapılarda ve ortamlarda katkılı çimento kullanılmalıdır.

Katkılı çimento türleri ise;

  • Portland Kompoze Çimento
  • Yüksek Fırın Cüruflu Çimento
  • Puzolanik Çimento
  • Kompoze Çimento

Katkılı çimento imalatında klinker ve alçı taşı haricinde, çimento türüne göre tek ya da birkaçı birlikte olmak üzere tras, yüksek fırın cürufu, uçucu kül ve silis dumanı gibi materyaller ilave edilmektedir. Çimento pek çok beton karışımında hacimce minimum yeri işgal eden bileşenlerden bir tanesidir. Fakat beton bileşenleri içesindeki en önemli bileşendir. En fazla kullanılan çimento türleri Portland Kompoze Çimento, Katkılı Çimento, Cüruflu Çimento ve Sülfata Dayanıklı Çimento çeşididir. Bu çeşitler haricinde özel amaçlara uygun Beyaz Portland Çimentosu ve diğer bazı tür çimentolar da kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir