Döşeme öncesi inşaat alanlarında tercih edilen ve işleri fazlasıyla kolaylaştıran araç ve gereçlerden bir tanesidir. Kompaktör makinası inşaat alanında sıkça ve her alanında kullanım için uygundur. Sıkışması gerekli kum, çakıl, toprak gibi zemin materyallerinin plaka sayesinde istenen bir kuvvette basınç uygulayarak döşeme öncesinde düz ve sağlam bir zemin durumuna çeviren makinedir.
Kompaktör Makinası Ne İşe Yarar?
İsminden de anlaşılacağı gibi sıkıştırma makinasıdır. Kompaktör zemin uygulaması yapılacak yerin öncesi ve sonrasında kullanılmaktadır. Zemin uygulama öncesi toprak, çakıl ve kum gibi ana yapı malzemelerinin boşluklarının kapatılması herhangi bir kuvvette çökmesi bozulmasını engellemek için gereklidir.
Uygulama sonucunda dolgu malzemeleri sıkıştırarak uyumlu zemin elde edilmesi ile üzerine kaplanması tasarlanan beton, asfalt, kilit taşı döşeme işlemi gerçekleşir. Yalnızca zemin uygulama öncesi değil sonrasında uygulanan asfalt, kilit taşı döşemesinde de uygulanmaktadır. Yapılan sıkıştırma uzun ömürlü bir alt yapı oluşturulmaktadır.
Kompaktör çeşitleri plaka üstünde uyguladığı kuvvet ve çalışma prensiplerine göre farklılık göstermektedir. Genellikle elektrik, dizel ve benzinli motorlu olarak üretim yapılırken çalışma tabla genişlik uzunlukları ve yön hareketlerine bağlı olarak farklılık oluşur.
Kompaktör Uygulamasında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Yük taşıma hacmi yükseltilmek istenen toprak, kum, çakıl gibi malzemelerin sıkıştırılmasında toprağın yapısı kadar kullanılan kompaktör tercihi de önemlidir. Sıkıştırılmak istenen alan öncesi detaylı araştırma yapılmalı ona uyumlu kuvvette çeşit tercih edilmelidir. Seçim sonrası operatör vibrasyonu en az etkilenecek biçimde tasarlanan bu kompaktörü kesinlikle iş güvenliğine uygun kullanılmalıdır. Baret iş eldiveni makina ses desibeline uyumlu kulaklık ve çelik burun ve tabanlı ayakkabı kullanımı yapılmalıdır. Kesinlikle kurallara uyulmalıdır.
Kompaktör yapı sıkıştırma işlemleri için çok önemlidir. Toprak sıkıştırma anında kompak duruma getirerek havayı dışarı çıkarır, boşlukları doldurur ve ilerideki çökme riskini ortadan kaldırır. Genel olarak dış mekan uygulamalarında tercih edilse de başka projelerde önemli rol oynar. Gevşek çakıl, kilit taşı döşeme işleri, asfalt yama, kanal uygulamalarında yeri sıkıştırarak sonradan oluşabilecek çökmeleri engeller.