Tesviye ya da finişleme olarak bildiğimiz Reglaj kelimesinin inşaat sektöründe ve tesisatlar da değişik anlamları bulunmaktadır. Kazı veya dolgu yolu ile düzenleme ve temizleme anlamını taşıyan reglaj’ın inşaat, elektrik ve tesisatlar da anlamı farklıdır.
İnşaat İşlerinde Reglaj Ne Demektir?
Tesviye ve finişleme ismi ile bildiğimiz reglaj, yarma ya da dolgu yapıldıktan sonra düz olmayan araziye, kazı ve dolgu uygulamasıyla ihtiyaç duyulan eğimi sağlamaktır. İnşaat işleri için reglaj, çok düzenli hatları olan yapıyı oluşturmaktır. Mesela karayollarında uygulanmış reglaj sayesinde meydana gelebilecek kazalar önlenmektedir. Karayolları şantiyesinde altyapı uygulamaları bitiş kısımlarında, özellikle greyderlerin orta bölümünde yer alan bıçak kısımları ile Reglaj çok kolay bir şekilde yapılmaktadır.
Elektrik İşlerinde Reglaj Ne Demektir?
Elektrik işlerinde özet olarak kablo düzenleme işlerine reglaj denilmektedir. Kablo tavasına yerleştirilen kabloların, klips ve kablo bağlantıları yapılarak düzgün bir şekle getirilmesidir. Elektrik uygulamalarında Reglaj yapılması pek çok avantaj sağlamaktadır. Meydana gelebilecek arızanın tespit edilerek, tamiratının çok kolay yapılmasını sağlamak için reglaj yapılmaktadır. Reglaj sayesinde düzenli bir görüntü de sağlanmaktır. Örnek verilecek olursa güçlü ve zayıf akımın karışıklığı gibi problemler ile karşı karşıya gelmemek için reglaj yapılmaktadır.
Tesisat İşlerinde Reglaj Ne Demektir?
Tesisat işleri için reglaj, petek vanası ayarına denilmektedir. Kombilere uzak mesafede bulunan vana daha fazla açılır, yakın mesafede bulunan ise daha çok kısılır. Bu uygulama sonrasında kombinin basınç gücünden fayda sağlanır. Böylelikle uzakta yer alan petekten fazlası ile verim alınması mümkündür.
Uygulamalarda reglaj ayarı için tavsiye edeceğimiz mantık doğrultusunda hareket edebilirsiniz. Örneğin Giriş vanası sonuna kadar açılacak, çıkış vanası ise kombiye olan yakınlığı doğrultusunda açılıp kısılacaktır. Kombiye olan mesafeye göre birinci peteğin çıkış vanası 1 tur açılmalıdır. Ayrıca ikinci peteğin çıkış vanası ise 2 tur açılmalıdır. Bunların yanı sıra uygulamaya böyle devam ederek en uzak mesafedeki peteğin çıkış vanası sonuna kadar açılarak reglaj ayarı gerçekleştirilmelidir. Genellikle üst de yer alan vanalar giriş vanasıdır. Tersi olarak da alt vanalar çıkış vanasıdır.
Uzakta bulunan peteklerin alt kısımlarında ısınmama sorunları meydana gelmektedir. Bu gibi sıkıntılar genellikle reglaj ayarının yapılmamış olmasından meydana gelmektedir. Kısacası sıcak suyun bütün peteklere yetmemesidir. Bu gibi durumlarda çok fazla enerji gereksinimi olacak ve daha fazla doğal gaz kullanımı gerçekleşecektir. Bu gibi sorunlar yaşamamak için reglaj ayarı ihmal edilmemelidir.