Bilgi

Silindir Bükme Nasıl Yapılır?

Silindir Bükme Nasıl Yapılır

Sacların silindirler vasıtasıyla eğilerek bükülmesi ile silindir bükme işlemi gerçekleştirilmektedir. Uygulaması yapılan farklı bükme yöntemlerinden biridir. Silindir bükme işlemi silindir makinası yardımı ile yapılmaktadır. Silindir bükme makinalarındaki eğme kuvvetinin seviyesi makinanın kapasitesi ile doğru orantılı olan bir ilişki içerisindedir. Bu orantılı ilişki silindir bükme işlemi için geliştirilen makinaların çeşitli tasarımlar ile üretilmesine sebep olmuştur. Silindir bükme makinalarının bir kısmı dişli sisteme sahip entegre dişli mekanizmalar ile çalışmaktadır. Dişli sisteme sahip makinaların yanı sıra hidrolik ünite sistemi ile çalışan silindir bükme makinaları da bulunmaktadır. Hidrolik sisteme sahip olan silindir bükme makinaları ile saclar kaliteli bir şekilde bükülmektedir. Hidrolik sistemli silindir bükme makinaları ile bükme işlemleri 1 metre ve 1,2 metre aralığında gerçekleştirilebilmektedir. Hidrolik sistemli silindir bükme makinalarında 3 ya da 4 vals söz konusudur. Silindir bükme makinasının alt ve üst kısmına yerleştirilmiş olan bu valsler silindir bükme işleminin hidrolik üniteye uyacak şekilde kaliteli bükülmesini sağlamaktadır. Silindir bükme makinalarında yapılan işlem ise düz bir plakayı kovan ya da kutu adı verilen sisteme yerleştirerek kesit haline getirme biçiminde ilerlemektedir. Silindir bükme uygulaması 2,3 veya 4 merdaneli olarak yapılabilmektedir. Silindir bükme uygulaması düz şekilde olan bir plakanın silindir merdanelerin arasına sürülmesi biçiminde ortaya çıkmaktadır. Plakaların silindir merdanelerin arasına sürülmesinden sonra merdanelerin birli bir ölçüde döndürülmesi ile plakaların ilerlemesi sağlanmaktadır. Plakaların ilerlemesi sonrasında silindir kesitler ortaya çıkmaktadır.

Silindir Büküm Nerelerde Kullanılır?

Silindir büküm işlemi geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu alanlar yüksek binalardaki su iletim borularından, denizlere çakılan doğalgaz borularına kadar değişiklik gösterebilmektedir. Bu uygulamaların yanı sıra camilerin çelik minareleri için gereken çeliğin silindir biçimine getirilmesi için de kullanılmaktadır. Bu işlemlerin yerine getirilebilmesi için büyük ölçülerde silindir bükme makinaları tercih edilmektedir. Silindir bükme makinalarında çelik materyallerin büküm işleminin yapılmasının yanında alüminyum ve paslanmaz malzemelerin bükümü de yapılabilmektedir. Bu materyallerin bükme uygulaması kesimlerinin yapılmasının hemen ardından uygulanabilmektedir. Silindir bükme işlemlerinde kullanılan makine ve uygulamayı yapacak olan kişilerin yeterli donanımlara sahip olması büyük önem taşımaktadır. Silindirli makinaların sac büküm uygulamalarını gerçekleştirirken makinalarda oluşan kuvvetin tonlarca ağırlığında olduğu bilinmektedir. Silindir sac bükme makinalarının uygun makinalar olmaması ve uygulanacak kuvvetin ağırlığını taşıyamayacak olması ortaya kötü sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle kullanılan makinaların kalite seviyesinin yüksek olması oldukça önemlidir. Aksi bir durumda istenmeyen ve kötü sonuçların oluşabileceği kazalara sebep olunacaktır.

Silindir Bükümün Avantajları Nelerdir?

Silindir bükme makinalarında genel olarak halka biçiminde ürünler üretilmektedir. Fazlasıyla güçlü ve etkili bir proses olması nedeniyle oldukça dayanıklı ve çok kalın çeliklerin bükülerek bağlantı yapılan noktalarda, boru birleşim kısımlarında ve benzeri birleştirme uygulamalarında kaynakların kullanılması oldukça uzun ömürlü ve kaliteli bağlantılar oluşmasını sağlamaktadır. Sac bükme uygulamalarının avantajlı taraflarından biri de işlenmiş ve hazır demirin veya alüminyum ve çeşitli paslanmaz materyallerin başka bir uygulamaya gerek kalmadan bükülmesi ve şekillendirilebilmesidir. Bükme işleminden beklenen sonuç hassas ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Silindir bükme makinalarında her türlü boyutta malzemelerin büküm işlemi yapılabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir