Sıva harcı püskürtme makinesi ya da mala ile uygulanmalı, tüm yüzeye eşit bir kalınlıkta yayılmalıdır. İşlem sonrasında sıva yapılan yüzey mastar ile düzeltilmelidir. Kaba sıva işlemi tek katta 1,5 santimetreyi, toplamdaysa 3 santimetreyi aşmamalıdır. Sertleşmeye başlayan sıvanın zamanı geçirilmeden mala ile perdahlanarak düzeltilmesi gerekmektedir. Sıva uygulamasının yapıldığı zaman sıcaklık 20 derecenin üzerinde ise uygulamadan 12-15 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Ardından 12 saat aralıklarla en az 3 defa sulama yapılmalıdır. Sıva yapıldığı zamanki hava sıcaklığı 20 derecenin altında ise uygulamadan 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Ardından 12 saat aralıklarla en az 3 defa sulama yapılması gerekmektedir. Daha sonra ise sıva işlemi yapılan yüzeyin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır.
Sıva Ne Demektir?
Sıva, işlem yapılan yüzeyin düzgün görünmelerini ve yapı ürünlerini gizlemenin yanı sıra, yapının tümünü olumsuz hava şartlarından ve çevre etkilerinden korumak amacı ile yapının dış ve iç kısımlarına uygulanan koruyucu bir tabakadır. Sıvalar doğa şartları karşısında, yapı malzemelerini dış etkilerden korumak, su ya da rutubet geçişini önlemek ve imalat yüzeylerini düzeltmek için yapılmaktadır.
Yapı taşıyıcı malzeme ve duvar yüzeylerini boya ya da son imalat adımına getirmek amacı ile farklı tür ve nitelikte sıvalar tercih edilmektedir.
Sıvalar, taşıyıcı malzeme ve duvar yüzeylerinde uygun düzgünlüğün oluşturulması, dekoratif yönden istenilen görünümün elde edilmesi, betonarme taşıyıcı elemanları ve ısı yalıtımının korunması gibi konularda yapılara yarar sağlamaktadır. Sıvalar, kolay uygulanabilme, iyi aderans, geçirimsizlik ve dayanım nitelikleri ile sıva bünyesindeki bağlayıcıların bu nitelikleri sağlayacak şekilde tercih edilmesi öngörülmektedir.
Sıva harçları, kumun içine bağlayıcılar, su ve lazım olduğu kadar katkı maddesi kullanılarak hazırlanmaktadırlar.
Sıvaların Genel Özellikleri Nelerdir?
- Sıvalar yüksek oranda tutunma yeteneğine sahip olmalıdırlar.
- Uygulama yapılan yüzeyi iç ve dış faktörlerle beraber kendi bünyesindeki kimyasal, fiziksel ve mekanik olumsuz durumlardan korumalıdır.
- Sıvaların eklenen suyu kendi bünyesine almaması için uygulama yapılan yüzeyin kaygan, rutubet ve küfe karşı dayanıklı bir yapıya sahip olması gerekmektedir.
- Isı farklılaşmaları sırasında çatlama meydana gelmemesi için sıvalar genleşme ve büzülme yapmamalıdırlar.
- Sıvalar üzerine uygulanacak olan boyanın rengini bozan kusma çeşidi reaksiyonlar yapılmamalı, duvarın hava ve nem sirkülasyonunu sağlayacak seviyede gözenekli bir yapıya sahip olmalıdır.
- Sıvalar hacim farklılaşmalarında çatlamalara engel olacak şekilde esnek bir yapıya sahip olmalıdır. Aynı zamanda yeterli oranda mukavemete de sahip olması gerekmektedir.
- Yapı yüzeylerinde işçiliğe bağlı olarak meydana gelen hatalara göre yer yer 10 santimetreye ulaşan sıva kalınlıkları ile karşılaşılabilmektedir. Sıvalar düzgün bir yüzey elde edebilmek amacı ile taşıyıcı niteliği olmayan yalnızca detay ürünü olarak yapıda fazladan ölü yük seviyesini artırabilmektedir.
- Bağlayıcı olarak çimentonun kullanıldığı sıvalar plastik kıvamdayken işlem yapılan yüzeye yapışmalı ve çalışma esnasında uygulanabilecek kıvamını korumalıdır. Sertleşmesinin ardından da yüzeyde çatlak ve dökülmeler meydana gelmeden işlevini devam ettirmelidir.
- Sıvalar gözeneksiz bir yapıda olmalı, uygulama yapılan yüzey nefes alabilmeli, duvarı iç, dış ve kendi bünyesinde yer alan mekanik ve fiziksel faktörlerden korumalıdır.