Bilgi

Sütunlu Matkap Ne İşe Yarar?

Sütunlu Matkap Ne İşe Yarar

Atölyelerde, yatay düzlemde tam anlamıyla düzgün bir delik açabilme yeteneği oldukça önemlidir. Bu sebepten dolayı, sütunlu matkap atölyelerde bulunması gereken temel parçalardan biri olmaktadır.

Sütunlu matkaplarda, matkap milinin yer aldığı bölüm ve iş tablası sütun eksenine çevrilerek arzu edilen konuma getirilebilir. Böylelikle büyük işlerde farklı konumlarda delik açmak mümkün hale gelir. Fakat iş tablasının hareketli bir yapıda olması makinanın hassasiyetinin hızlı bir şekilde bozulmasına sebep olur. Sütunlu matkap tezgahları yarı kayış kasnak sistemi veya kayış kasnak sistemi ile çalışmaktadır.

Sütun Matkabının Temel Özellikleri Nelerdir?

Sütunlu matkaplar nispeten basittir. Büyük bir sütun çevresinde ortalanmıştır; bir ucunda motor, tahrik kayışı sistemi, mil kovanı ve iş mili yer almaktadır. Sütunun öteki ucu, ağır bir dökme demirle tabana sağlam bir biçimde konumlandırılmıştır ve iki uç arasında yatay bir iş tablası yer almaktadır. İş tablası, uyumlu bir tutamak ile çalıştırılan kremayer ve pinyon mekanizması aracılığı ile dikey bir şekilde hareket ettirilebilmektedir.

Motor ve Tahrik Kayışı Sistemi

Bu ünite, bütün delme makinalarının temel taşı olma özelliğine sahiptir. Bu ünite arkada, iş milini direk olarak masanın üzerinde yer alan kolonun arkasında bulunan bir motordan meydana gelmektedir. İş mili hızı, kilitli kapağın kaldırılması ile, tahrik kayışı üzerindeki gerilimi serbest bırakarak ve ardından en uygun kasnaklar üzerinde tekrardan yerleştirilerek değiştirilebilir. Optimum delme uygulaması için çeşitli malzemeler ve farklı hızlar gerekli olduğundan iş mili hızı oldukça önemlidir.

Tabla

Kremayer ve pinyon mekanizması aracılığı ile sütun üzerinde aşağı ve yukarı olacak şekilde hareket edebilmektedir. Birçok makine da eğme seçeneği de bulunmaktadır, bu da iş parçasının 90 dereceden değişik bir açı ile delinebileceği manasına gelmektedir. Soğutucunun akıp gidebilmesine imkan sağlamak için kenar çevresinde oluklar bulunmaktadır. Bütün tablalarda, bir işleme mengenesi ya da ilave sütunlu matkap tablasının cıvatalanmasını mümkün kılan çapraz yuvalar ya da oluklar mevcuttur.

Sütun

Yüzey taşlama çeliğinden yapılan içi boş silindir sütun olarak adlandırılmaktadır. Sütun, masanın alçalıp yükselmesini ve düzgün olmasını sağlayarak yükseklik ayarını kolay bir iş haline getirir. Sütun aynı zamanda işleme hassasiyetini koruyabilecek şekilde güçlü olmalı ve titreşimi azaltmalıdır.

Taban

Sütun ve tabla için sağlam bir temel oluşturmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir