Tabliye betonu bütün inşaatların temelini oluşturan beton uygulama yöntemlerinden bir tanesidir. Tabliye’yi kelime anlamı bakımından ifade edecek olursak; bina ve yapılarda yatay elemanlar, boyut olarak da levha grubunda olan yapı inşaat elemanları olarak bilinmektedir. Kısacası tabliye betonu binalarda ve yapılarda sıklıkla tercih edilen döşeme çeşitleri arasında yer almaktadır.
Tabliye betonu köprülerin inşası esnasında ilk yerleştirilen bölüm olarak da bilinir. Tabliye beton uygulamaları aşamasında şap uygulaması aşaması fazlası ile önem arz etmektedir. Yapılacak olan bu işlemin belirli bir sistematik ile yapılması gerekmektedir. Uygulama esnasında bunların dikkate alınmadı durularda çok önemli teknik ve zamanlara hataları yapılmaktadır.
Tabliye Betonu Dökümü Nasıl Olmalıdır?
Şap uygulamaları aşamasında kaliteli malzeme, en iyi cihazlar ve alanında uzman donanımlı, ekipler ile çalışmak gerekmektedir. Belirtilen koşullarda, şap uygulaması yapılması sayesinde başarılı sonuçlar alma ihtimali çok yüksektir.
Şap işlemi, kurumuş ya da dökülmüş beton üstünde yapılmakta olan izolasyon işlemlerinden bir tanesidir. Bu uygulama neticesinde hemzeminin muhafazası kolaylıkla sağlanmaktadır. Ayrıca görsel bakımdan da estetik görünüm kazandırılır.
Olumlu olmayan dış etkenlerden zeminin korunması aşamasında, en etkili yöntemler arasında şap uygulaması gelmektedir. Alanın ömrü şap uygulaması sonrasında uzadığı gibi, fazla korunaklı bir kullanım olanağı sağlanır. Şap, yapıların taban noktalarında, su çekme ve nemlenme ihtimali olan yerlerde kesinlikle uygulama yapılmalıdır. Böylelikle izolasyonu kolayca sağlayabilirsiniz.
Fabrika ve işletme tarzı pek çok alanın iç ve dış zemin kısımlarında yaygın şekilde şap kullanılmaktadır. Açık ya da kapalı spor salonlarında ve kapalı başka yapılarda şap uygulaması kesinlikle uygulanmalıdır. Bunların uyanı sıra Müze ve sergi salonları gibi büyük zemini bulunan alanlarda da şap uygulanmalıdır. Tabliye beton şap uygulamaları esnasında itinalı ve profesyonel hizmet alınmalıdır.