Temel kalıp sökme süreleri genel olarak farklılık göstermektedir. Kalıp sökme işi ile alakalı olarak TS 500’de belirtilen ibareler bulunmaktadır. Temel kalıbı sökme ile alakalı olarak kontrol mühendislerinin onayı olmadan herhangi bir kalıbın yerinden sökülmesi söz konusu değildir.
Beton dökülmesi işleminin sona ermesi ile kalıpların sökülmesi arasında geçen süre, birbirinden farklı etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Temel kalıpların sökülmesi çimentonun cinsi ve betonun dayanım kazanma hızına göre farklılaşır. Betonların su çimento oranı ve yapı yükünün türü de kalıpların sökülmesinde etkilidir. Temelin sökülmesinde etkilerin büyüklüğü, hava şartları ve dökülen betona yapılan bakımda son derece etkilidir.
Soğuk hava şartları olarak geçen +5 C’’ altındaki hava sıcaklığındaki durumlarda ise birtakım hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Burada kalıp sökülme süresi beton basınç dayanımları bakımından onay alınarak ve en az 5 Mpa’lık basınç dayanımına ulaşılıncaya kadar dondan muhafaza edilmeli ve minimum üç gün kalıp sökülmeden kalmalıdır.
Kalıp sökülme zamanının gelip gelmediğini, betonun olması gereken derecede mukavemeti alması sonrasında kolaylıkla anlaşılmaktadır. Kısacası betonlar yeterli mukavemete ulaştığı takdirde temel kalıbı söküm işleri kolaylıkla yapılmaktadır. Ancak kalıp sökme süresi ile alakalı olarak tam bir gün vermek yanlış bilgi olacaktır.
Genel olarak betonarme yapılırken destekler ve diğer kalıp gibi unsurlar 7 ile 28 gün boyunca sökülmeden sabit kalmalıdır. Belirtmiş olduğumuz gün sayısı yine betonun türüne ve ne için kullanılacağına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Temel kalıp sökümünde dikkat edilecek hususlar dikkate alınarak söküm yapılması, yapıların güvenliği için çok önemlidir.