Tuzlu su ile temas halindeki betonlarda, tuz beton boşluklarına çözünmüş halde giriş yapar. Betona giren tuz konsantrasyonu ise ıslanma ve kuruma ile beraber durmadan artış göstermektedir. Artış ile birlikte tuz konsantrasyonu %4 ya da %5 seviyesine ulaşması halinde tuzlar kristallenmeye başlar. Tuzlu su beton boşluklarına girdiği takdirde, tuzlu su beton içerisindeki boşluklarda kristalleşir. Bu kristalleşme don etkisinde olduğu gibi genleşmeye yol açmaktadır.
Kristal suyu barındıran tuzların molar hacmi çözelti içerisinde kapsadığı hacimden çok daha büyüktür. Bundan dolayı tuzlu su betona zarar vermektedir.
Tuzlu suyun betona verdiği zararlı etkiler ise;
* Beton içine giren tuzlu su diğer bir ifade ile CaCl2 ve NaCl, higroskopik özellikleri nedeni ile betonun su ile doygunluk derecesini artırır.
* Beton içerisine giriş yapan tuz konsantrasyonu birbirine benzer şekilde bir dağılım göstermeyerek yer yer değişik olmaktadır. Kapiler boşluklar içerisinde oluşan osmotik basınç da bu farktan dolayı artmaktadır.
* Suyun yalnızca bir bölümüyle uzaklaşması ile birlikte beton içerisine giren tuzlu suların doygun duruma gelmesi sonucunda kristaller meydana gelir.
Tuz genel olarak buz ve karı eritmek için beton ve asfalt üzerine dökülmektedir. Tuz dökümü etkili bir uygulama olmasına rağmen betona, asfalta ve kaldırma zarar vermektedir.
Tuz veya tuzlu su, direk olmasa da beton yollara, teraslara, kaldırımlara ve asfalta zarar vermektedir. Tuz zamanla yüzeylerde korozyon oluşmasına yol açmaktadır. Tuz veya tuzlu su, betonun zarar görmesine yol açar. Zararın yanı sıra betonda renk değişikliği, çatlama ve ufalanma gibi birtakım sıkıntılara neden olur.
Beton yapı itibari ile, suyu kolaylıkla emen gözenekli yapıya sahiptir. Kışın, kara yollarındaki sular buz ya da kara dönüşür. Fakat bu dönüşüm betona herhangi bir zarar vermez. Betonun bozulmasın da etkili olan ise, tulu su ya da tuz gibi mineralleri barındıran materyallerdir.